Flaş Haber Yeni

MAKÜ’DE ÜRETİLEN BU MADDE İLK ASTRONOTUMUZ ALPER GEZERAVCI'NIN 14 DENEYİNDEN BİRİ

MAKÜ’DE ÜRETİLEN BU MADDE İLK ASTRONOTUMUZ ALPER GEZERAVCI'NIN 14 DENEYİNDEN BİRİ

MAKÜ’DE ÜRETİLEN BU MADDE İLK ASTRONOTUN 14 DENEYİNDEN BİRİ

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı kapsamında ‘‘Yenilikçi Gıda ve Yem Katkı Maddesi Olarak Yeşil Bir Kaynak: Mikroalgler Projesi’’ ile kurulan Mikroalg Biyokütle Üretim Laboratuvarında kanatlı hayvanlarda mikroalg tabanlı yem katkı maddesi üretiliyor.

  

ALG NEDİR?

Makroalg ve Mikroalg olarak ayrılır.

Makroalgler, daha çok denizsel ortamlarda yayılış gösterir ve çıplak gözle görülebilir.

Mikroalgler ise mikroskobik canlılar olup çok daha geniş bir yayılış alanına sahiptir.

  

ALG HÜCRESİ İÇERİĞİ VE KULLANIM ALANLARI

Alg Hücresi Karbonhidrat, protein ve yağdan oluşmakta. Protein içeriği oldukça zengin. Yem ve yem katkı maddesi, gıda ürünleri, sağlık ve kozmetik alanında, yakıt, gübre olarak, atık su arıtımında ve birçok kimyasalın üretildiği canlı grupları olarak karşımıza çıkıyor.

projenin yürütücülüğünü yapan Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Füsun Akgül, Türk Uzay Bilim Misyonu'nda görev alan Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın mikroalglerin uzay koşullarında yetiştirilmesine ilişkin bir deney yapacağını anımsatarak, "Uzay koşullarında mikroalgler yetiştirilebilir mi? Oradaki astronotların gıda ihtiyacı karşılanabilir mi? Bu gibi soruların cevapları araştırılıyor. Mikroalgler bu yönüyle de oldukça önemli bir canlı grubu. Toz ve tablet halinde tüketilebilir. Bir gıda maddesiyle de alınabilir örneğin, yoğurt, kefir veya dondurma gibi gıdaların üzerine veya içine koyulabilir. Tek başına tüketildiğinde vegan bir beslenme şekli olarak karşımıza çıkıyor. Birçok vegan kafede ve restoranda bu ürünün tüketildiğini görmekteyiz." diye konuştu.

KOSGEB tarafından desteklenen bir projeyle selenyum, magnezyum ve çinko bakımından zenginleştirilmiş Spirulina (siyanobakteri türü) ürettiklerini de aktaran Akgül, projenin AR-GE çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Hale Pak