Flaş Haber Yeni

KARAMANLI MANCA KÖYÜ’NDE ‘ALIM GARANTİLİ’ KUŞKONMAZ BİTKİSİ EKİLDİ

KARAMANLI MANCA KÖYÜ’NDE ‘ALIM GARANTİLİ’ KUŞKONMAZ BİTKİSİ EKİLDİ

Burdur’un Karamanlı ilçesine bağlı Manca Köyü’nde 170 dönüm arazide kuşkonmaz bitkisi ekildi.  Alım garantili olarak bu yaz 2022 Haziran ayında ekimi gerçekleştirilen kuşkonmaz bitkisinin bundan sonrada tohum ekiminden elde edilecek fidelerle  köy halkına dağıtılarak  ekim-dikim alanının  bin 200 dönüme çıkarılması hedefleniyor. Kilosu 6 Euro olan bitkinin sözleşmeli dikimin de yaptırılarak tüm ilçe geneline yaygınlaştırılması planlanıyor.  Hasadı yapılan kuşkonmazların başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa Birliği üyesi ülkelere kilosu 6 Euro’dan ihraç edilebilecek. 

Ekimi yapılan kuşkonmaz tarlasında Çağdaş Burdur Gazetesi muhabirimiz Halil İbrahim Kara’ya röportaj veren proje sorumlusu Halil Yıkıcı; “Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan uzman arkadaşın önerisi üzerine kuşkonmaz bitkisini ektik.  Bu yıl Haziran ayında ekimini yaptığımız kuşkonmazların hasadını 2024 Nisan ayında başlayacağız. Dikimi yapıldıktan sonra 2 yıl sonra Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında hasat yapacağız. Verimlilik olarak dönümden  1 sezonda 600 kilo ila 1 tona kadar kuşkonmaz hasadı yapılabiliyor.” dedi.

Ekimi yapılan kuşkonmaz tarlasında incelemelerde bulunan Burdur Tarım İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Kuşkonmaz bitkisinin ilçeye yeni bir gelir kapısı olacağına vurgu yaptı.

Halil İbrahim Kara