İSRAİL'İN KITLIĞA NEDEN OLDUĞU GAZZE'DE 5 AYLIK BİR BEBEK DAHA AÇLIK NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ

İsrail'in kıtlığa neden olduğu Gazze'de 5 aylık bir bebek daha açlık nedeniyle hayatını kaybetti
Hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinde yaşayan 5 aylık Filistinli bebek Gadir Bireyka, şiddetli yetersiz beslenme nedeniyle yaşamını yitirdi.
Filistinli bebeğin bu sabah Han Yunus’taki Nasır Hastanesinde öldüğü aktarıldı.
Bebek Bireyka'nın ailesi, Gazze’ye uygulanan abluka ve süren saldırılar sonucu 5 aylık bebeklerinin doğumundan sonra gerekli sağlık hizmetine erişememesi ve ağır beslenme yetersizliği sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 25 Filistinli hayatını kaybetti
Yerel ve hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Şeyh Rıdvan Mahallesi'nde yerinden edilenlerin sığındığı Amr bin As Okulunu bombaladı.
Saldırıda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 12 Filistinli hayatını kaybetti, bazıları ağır onlarca kişi yaralandı.
Aynı bölgedeki Cela Caddesi’nde de bir çadırın hedef alındığı saldırıda 3'ü çocuk 5 kişi yaşamını yitirdi.
İsrail ordusunun kuzeydeki Gazze kentinde düzenlediği hava saldırısında anne, baba ve iki kızları hayatını kaybetti.
Sabra Mahallesi'nde ise Filistinli sivillerin toplandığı alan İHA ile vuruldu. Saldırıda bir anne ile oğlu yaşamını yitirdi.
Söz konusu bölgeye düzenlenen hava saldırısında da evlerin hedef alındığı, ölen ve yaralananlar olduğu kaydedildi.
İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya beldesinde patlayıcılarla onlarca evi havaya uçurdu, topçu ve hava saldırılarıyla birçok binayı hedef aldı.
Gazze'de ayrıca İHA saldırısı sonucu iki kadın hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda en az 62 bin 192 Filistinli hayatını kaybetti, 157 bin 114 kişi de yaralandı.
İsrail saldırısında 4 çocuğunu ve sağlığını kaybeden Gazzeli anne acılar içinde kıvranıyor
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de uyguladığı soykırımda şu ana kadar 62 bini aşkın Filistinli öldü, 156 binden fazlası da yaralandı. Bu saldırılarda, çok sayıda aile nüfus kaydından silindi, anne ve babalar çocuklarını, çocuklar da ebeveynlerini kaybetti.
Genç anne Bera da 7 Ağustos'ta İsrail ordusunun yaşadıkları çadıra düzenlediği saldırıyla hayatının en büyük acısını yaşadı. Saldırıda Bera'nın "Abbud (11), Hamza (8) ve Bana (4)" isimli çocukları oracıkta hayatını kaybetti. 13 yaşındaki oğlu Ubeyd ise kaldırıldığı Nasır Hastanesinde yaşamını yitirdi.
Anne Bera, Nasır Hastanesinde ölen evladını son yolculuğuna uğurlamaya tekerlekli sandalyeyle gitti. "Canım oğlum. Kendine dikkat et" diyerek ağlayan anne, "Son evladım da gitti. 4 çocuğum gitti. Dayanacak gücüm kalmadı. Allah'ım bana sabır ihsan eyle." diyerek gözyaşı döktü.
Çocuklarının yokluğuna dayanamıyor
Saldırıda kolundan ve bacağından ağır yaralanan, kafatasında da kırıklar olan anne, hâlâ giden evlatlarının arkasından ağlıyor ve çektiği acılardan ötürü inliyor.
"Önce üçü öldü, sonra da Ubeyde. Gözümün nuru Ubeyde. Çocuklarım benim hayatımdı. Allah'ım bana sabır ver. 4 çocuğumun acısı kalbimi parçalıyor. Allah'ım, evlatlarım sana emanet." diyen Bera, çocuklarının yokluğuna dayanamadığını söyledi.
Çocukları aç öldü
Çocuklarının büyümesini dört gözle bekleyen ve onları gözünden bile sakınan acılı anne Bera, en çok da çocuklarının aç ölmesine ve onlar için bir şey yapamamış olmanın üzüldüğünü anlattı:
"Bütün çocuklarımı kaybettim. Çocuklarım açtı, sabah yemek yeme hayali kuruyorlardı. Açtılar, meyve yemek istiyorlardı. Çocuklarımı uyurlarken hedef aldılar. Oğlum, ekmeği başının altına koymuştu, sabah bunu yiyeceğim demişti."
Allah'tan sabır ve şifa diliyor
Nasır Hastanesinde kısıtlı tıbbi imkanlarla tedavi olmaya çalışan anne, kolundan ve bacağından aldığı yaralardan ötürü çok acı çektiğini ifade etti.
Her gün koluna ufak bir operasyon yapıldığını ifade eden anne, enfeksiyonlardan ötürü kolunun ampüte edilme riski taşıdığını kaydetti.
"Çocuklarımı kaybettim, hiç değilse sağlığıma kavuşayım." diyen Bera, kolunu kaybetmemek ve iyileşmek için tüm dünyaya yardım çağrısında bulundu.
Gazze "açlıktan" ölüyor
İsrail'in saldırıları ve insani yardım girişini kısıtlayan sıkı kuşatması altındaki Gazze Şeridi, açlığın yayıldığı, su, ilaç, tıbbi gereçler ve hijyen malzemesinin bulunamadığı insani felaketi yaşıyor.
Başta çocuklar olmak üzere, Gazze Şeridi'nde açlık nedeniyle ölümler artıyor.
Gazze Şeridi'nde bugüne kadar 96'sı çocuk 197 kişi açlıktan hayatını kaybetti.
Yerel ve uluslararası çevreler İsrail'in "açlığı ve susuzluğu silah olarak" kullandığını belirtiyor.
Sivil altyapıyı da tahrip ederek Gazze'nin yüzde 88'ini yıkan İsrail ordusu, sürgün emirleriyle yerinden ettiği Filistinlileri sık sık barındıkları bölgelerde hedef alıyor.
Nüfusu yaklaşık 2,3 milyon olan Gazze'de İsrail saldırıları ve sürgün emirleriyle yerinden edilenlerin sayısının 2 milyona ulaştığı, çok sayıda kişinin defalarca yerinden edildiği belirtiliyor.
Temel malzemelerden yoksun bir şekilde yerinden edilen Filistinliler, derme çatma çadırlarda veya aşırı kalabalıklar içinde hijyen malzemelerinin eksikliğinde lavaboların bile yetersiz olduğu, bulaşıcı hastalıkların yayıldığı okullarda hayatta kalmaya çalışıyor.
İsrail ordusu ise günlük düzenlediği saldırılarla yerinden edilenlerin çadırlarını ve barındığı sivil noktaları bombalıyor.
İsrail ordusu, Batı Şeria'daki Muğayyir beldesinde gözaltı ve yıkımlarına ikinci gününde devam etti
Yerel yetkililerden alınan bilgiye göre İsrail ordusu, Muğayyir beldesine baskınlarına ikinci gününde devam etti.
İsrail askerleri, baskın düzenlediği beldede sokağa çıkma yasağı uygularken, sivilleri de darbederek onlarcasını gözaltına aldı.
Baskınlar sırasında Filistinlilerin evlerinden para, altın ve değerli eşyaların gasbedildiği aktarıldı.
İsrail askerleri Filistinlilere ait bazı araçlara da el koydu.
Belde tamamen abluka altına alınırken, ambulanslar ve sağlık ekiplerinin köye ulaşması engellendi. Ayrıca yüzlerce işçi de baskın nedeniyle köy dışında mahsur kaldı.
10 bin zeytin fidanı yok edildi
İsrail ordusunun planlı tahribatı kapsamında özellikle beldenin doğusunda yaklaşık 10 bin zeytin fidanına da zarar verildiği belirtildi.
Yetkililer, baskının bölgedeki sivil halk üzerinde ciddi psikolojik ve ekonomik etkiler yarattığını belirterek uluslararası topluma harekete geçme çağrısında bulundu.
İsrail Savunma Bakanı'ndan işgal saldırılarıyla Gazze'de "cehennemin kapılarını açacakları" tehdidi
Bakan Katz, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail ordusunun sunduğu "Gazze kentini işgal planını" dün onayladıklarını belirtti.
"Yakında Hamas için cehennemin kapılarını açacakları" tehdidinde bulunan Katz, işgal saldırılarının Tel Aviv yönetiminin "savaşı sona erdirmek" için öne sürdüğü 50 esirin tamamının bırakılması ve Hamas’ın silahsızlandırılması şartları kabul edilene kadar süreceğini kaydetti.
Katz, aksi takdirde Gazze kentinin İsrail'in saldırılarla büyük yıkıma neden olduğu güneydeki Refah kenti ve kuzeydeki Beyt Hanun beldesine benzeyeceğini söyledi.
Netanyahu, Gazze'de "İsrail'in kabul edeceği şartlarla" ateşkes müzakereleri talimatı vermişti
Başbakan Netanyahu, İsrail ordusunun kendisine Gazze kentini işgal planını sunduğunu ve onaylamak üzere Gazze Tümeni'nin ülkenin güneyindeki karargahına geldiğini açıklamıştı.
İsrailli esirlerin serbest bırakılması ve "savaşın İsrail'in kabul edebileceği şartlarda sona erdirilmesi" için derhal müzakerelere başlanması talimatını da verdiğini kaydeden Netanyahu, "Hamas'ın yenilgisi ve tüm esirlerin serbest bırakılması el ele gidiyor." demişti.
Netanyahu, Gazze kentini işgal saldırılarını sürdürürken aynı zamanda ateşkes ve esir takası müzakerelerini de yürüteceklerini söylemişti.
İsrail, Gazze kentini işgal kararı almıştı
İsrail Güvenlik Kabinesi, 8 Ağustos'ta bölgenin kuzeyindeki Gazze kentinin işgal edilmesine yönelik plana onay vermişti.
Netanyahu, kabine toplantısı öncesi verdiği bir röportajda, Gazze Şeridi'nin tamamını işgal etmeyi hedeflediklerini söylemişti.
İsrail basınında yer alan haberlerde de ordunun Gazze'nin geri kalanını işgal etme emri aldığı ancak bu adımın eylül ayından önce hayata geçirilmesinin beklenmediği aktarılmıştı.
Plana göre ilk aşamada yaklaşık bir milyon Filistinli güneye sürgün edilecek, kent kuşatılacak ve yoğun saldırılar sonrası işgal edilecek.
İkinci aşamada ise büyük ölçüde harabeye dönmüş olan Gazze'nin merkezindeki mülteci kamplarının işgali öngörülüyor.
İsrail, 1967'den 2005'e kadar 38 yıl boyunca Gazze Şeridi'ni işgal altında tutmuştu. Bugün yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi 18 yıldır ağır bir abluka altında bulunuyor.
AA