İHH BURDUR, FİLİSTİN İÇİN OTURMA EYLEMİ GERÇEKLEŞTİREREK BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

 İHH BURDUR, FİLİSTİN İÇİN OTURMA EYLEMİ GERÇEKLEŞTİREREK BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Burdur’da İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından ‘Filistin İçin Nöbetteyiz’ adı altında Oturma Eylemi gerçekleştirildi.

Bugün (28 Nisan 2024 Pazar günü) saat 09.00’da Burdur Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Burdur İHH ekibi ve Filistin için desteğe gelen vatandaşlar, zulme sessiz kalmayın diyerek oturma eylemi gerçekleştirdi.  

Oturma Eylemi kapsamında aynı gün saat 14.00’da basın açıklaması gerçekleştirildi.

Burdur İHH insani yardım gönüllüsü Osman Yasin Yıldırım, acil ateşkes çağrısında bulunularak, “İnsanlık, tarih boyunca gördüğü en büyük zulümlerden birine şahitlik ediyor. İşgalci İsrail; kadın, çocuk, yaşlı ve sivil ayırt etmeksizin Gazze’de soykırım suçu işliyor. Yaşanan bu işgal ve soykırım, vicdan sahibi yürekleri kanatıyor, başta bölgemiz ve Ortadoğu olmak üzere tüm dünyanın huzuruna kast ediyor.

Artık öldürülen çocuk sayısını, öldürülen kadın sayısını, öldürülen masum insan sayısını takip edemez hale geldik. Tamamen yıkılmış binlerce evlerle dolu Gazze, han yunus yaşanmaz hale getirildi.

Gazze’de, han yunusta, refah sınırında; şu anda on binlerce insan, yeterli gıdaya ve suya ulaşamıyor. Evet, ne yazık ki on binlerce insan 2024 yılında dünyanın gözleri önünde açlık ve susuzluk sebebiyle ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda.  

İşgalci İsrail aylardır Gazze Şeridi'nin kuzey ve orta kesimlerindeki Filistinli sivilleri güneye göçe zorladı. Siyonistler şimdi, “güvenli bölgeler" olduğunu iddia ettikleri güney bölgelerine de saldırıyor ve katliamlar yapıyor.  

 Gazze’de insani krizin en ciddi boyutlarda yaşandığı alanlardan biri de sağlık hizmetleri. Saldırılarında hiçbir sınır gözetmeyen İsrail, 7 Ekim’den bu yana yoğun bir şekilde hastaneleri, ambulansları ve sağlık çalışanlarını hedef alıyor. Bugüne kadar 160 civarında sağlık merkezi ve hastanenin yanı sıra yaralıları taşıyan 100’den fazla ambulans işgalcilerin saldırısına uğradı. Bugüne kadar çok sayıda yaralı ve hasta, sağlık hizmetlerinin yetersizliği sebebiyle tedavi göremedi ve hayatlarını kaybetti.  

Gazze’deki insani krizin hafifletilmesi için şehrin enerji ve temiz su ihtiyacının acil olarak karşılanması gerekiyor. Hastaneler başta olmak üzere hayatın pek çok alanında ihtiyaç duyulan yakıtın Gazze’ye girişinin engellenmesi de tedavi hizmetlerinin yanında pek çok insani ihtiyacın karşılanmasının önünde büyük engel teşkil ediyor.

Gazzeliler için en önemli konulardan biri de Refah Sınır Kapısı’ndan yeterli insani yardımın Gazze’ye girişine izin verilmemesi. Her gün ihtiyacın karşılanabilmesi için bine yakın insani yardım TIR’ının Gazze’ye ulaşması gerekirken, günde ortalama 100 TIR’ın girişine izin veriliyor. Ayrıca, başta yakıt olmak üzere birçok kalemdeki temel ihtiyaç malzemelerinin şehre ulaşması da engelleniyor.  

Mısır Hükümeti’nin Gazze’de ihtiyaç duyulan yardım malzemelerinin şehre girebilmesi için Refah Sınır Kapısı’nı bir an önce tamamen açması gerekiyor. Refah Sınır Kapısı’ndan insani yardımların geçişine izin verilmemesi Gazze’de yaşanan acıların daha da artmasına sebep oluyor.  

Buradan bir kere daha acil ateşkes çağrımızı yeniliyoruz. 

Vicdan sahibi tüm insanlara sesleniyoruz. Dünyanın gözleri önünde gerçekleşen bu soykırım karşısında herkesin üzerine sorumluluklar düşüyor. Herkes yaşanan bu büyük soykırıma karşı harekete geçmeli. Uluslararası kuruluşlar, sivil toplum ve devletler, işgalci İsrail’in zulümlerinin önüne geçmek için atılması gereken adımları acil bir şekilde atmalı. Bir an önce İsrail saldırıları durdurulmalı ve acilen ateşkes sağlanmalıdır. Filistin’de on yıllardır zulmeden işgalci İsrail’e karşı gereken yaptırımlar derhal uygulanmalıdır.

Bütün İslam ülkeleri ve halkları bir araya gelip tepkisini ortaya koymalıdır. İsrail, hukuksuz işgal hareketi ve katlettiği insanlar için uluslararası hukuk önünde ve tüm dünyanın vicdanında hapsedilmelidir.  

Kıymetli katılımcılar:

Bizler mazlumun yanında yer alma doğrultusunda yılmadan hakkı haykırmaya ve hakkı haykıranların sayısının artırılması noktasında çalışma devam edeceğiz.

 Biz biliyoruz ki bugün bura olan kardeşlerimizin derdi var

Biz biliyoruz ki bugün burada olamayıp gönlü burada olan kardeşlerimiz var

Biz biliyoruz ki bugün Gazze’de zulüm gören milyonlarca kardeşimiz var,

Biz biliyoruz ki Doğu Türkistan’da ve arakanda zulüm gören milyonlarca kardeşimiz var,

Biz biliyoruz ki hesap günü var ve bu yaşanılanların hesabını herkes verecek,

 Duamız odur ki

Zalimlerin Hesap günü bu dünyada ve en yakın zamanda olsun.

Terör devleti İsrail ve iş birlikçileri kahrolsun

Uyuyan Müslümanlar, uyuyan devletler artık uyansın

Zalime dur diyecek bu zulmü durduracak büyük adımlar atsın

Milletimize, memleketimize ve İslam alemine hesabını verebileceğimiz ameller nasip eylesin."denildi.

Basın açıklamasının ardından Filistinliler için dua edildi. Duanın artından oturma eylemi devam etti. Filistin için gerçekleştirilen oturma eylemi akşam 19.00’a kadar devam edecek.

H. Nesibe Solak