Flaş Haber Yeni

İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA’DAN MOTOSİKLET SEVENLERE MÜJDE

İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA’DAN  MOTOSİKLET SEVENLERE MÜJDE

 

İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA’DAN  MOTOSİKLET SEVENLERE MÜJDE

 B sınıfı ehliyet sahibi olup gerekli şartları sağlayan motosiklet tutkunları A1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen motosikletleri de sürülebileceğinin müjdesini verdi.

10 Şubat 2024 tarihli ve 32456 sayılı resmi gazetede yayınlanarak Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 85’inci maddesine eklenen fıkra ile 125cc motosikletlerin B sınıfı ehliyet sahiplerinin de kullanabileceği kesinleşti. Yönetmelik değişikliğinde her türlü ticari faaliyette kullanılan motosikletler hariç tutulduğu dikkat çekti.

Yönetmeliğin değişmesiyle akıllara gelen soru işareti ise Özel Motorlu Taşıtlar Sürücü Kurslarının talep edeceği ücret ve diğer ödenecek ücretler oldu.

Bakan Yerlikaya kararın tüm motosiklet tutkunlarına hayırlı olmasını dileyerek, Yönetmeliğin çıkması için birlikte çalıştıkları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na teşekkür etti.

Direksiyon Eğitimi ve Uygulama Sınavı Sonrasında Hak Kazanılacak

Bakan Yerlikaya “Eğitim Güvenli Sürüşün Anahtarıdır. Lütfen Trafik Kurallarına Uyalım.”

İlgililer gerekli şartları sağlayarak eğitimlerini tamamladıktan sonra bu hakkı kazanacaklar. Değişen yönetmelikte B sınıfı ehliyet sahiplerinin, A1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen motosikletleri kullanmak için yerine getirmesi gereken şartlar,

“a) Deneyim bakımından en az 2 yıllık B sınıfı geçerli sürücü belgesine sahip olmak,

b) Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte iki tekerlekli araçları kullanacaklar için aranan sağlık şartlarını taşımak,

c) Başvuru tarihinden itibaren geriye doğru beş yıl içinde 2918 sayılı Kanuna istinaden daha önce sürücü belgesi geçici veya daimi olarak geri alınmamış olmak,” şeklinde ifade edildi.

Şartları sağlayan B sınıfı ehliyet sahipleri ile ilgili eğitim Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursları tarafından verilecek. Eğitim sonrası uygulama sınavında başarılı olanlar, ticari faaliyette kullanılan motosikletler hariç olmak üzere, A1 sınıfı sertifikanın sürücü belgesi sistem kayıtlarına işlenmesi halinde ülkemiz sınırları içerisinde A1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen motosikletler de sürülebilecek.

Zuhal Daldal