Flaş Haber Yeni

BURDUR'DA ÜRETİCİLER DEVLET DESTEĞİ BEKLİYOR!

BURDUR'DA ÜRETİCİLER DEVLET DESTEĞİ BEKLİYOR!

Burdur’da; yüzde 10 verim kaybı bekleyen gül üreticisi, bu yıl yüzde 70 verim kaybı ile karşı karşıya kaldı.

Geçtiğimiz ay içerisinde yurt genelinde yaşanan olumsuz hava koşullarının etkisi tarlalarda görülmeye devam ediyor. Ani ısı düşüşlerine bağlı olarak meydana gelen don olayı, Burdur ve çevre illerde de çeşitli mahsullerin veriminde ciddi kayıplar yaşanmasına neden oldu.

BURDUR'DA GÜL ÜRETİCİSİ DE ‘DON’ MAĞDURU

Burdur’da yoğun olarak; Yaylabeli, Ulupınar, Başmakçı, Karakent ve İlyas Köyleri'nde üretimi yapılan gül bitkisinde de ciddi verim kayıpları meydana geldiği görüldü. Edinilen bilgiye göre, arazilerde yaşanan kayıp yüzde 70 oranlarına kadar yükseldi. Çiftçilerin dekar başına 600, 700 kilogram kadar mahsul alma beklentisi bu yıl yaşanan don nedeniyle 200, 300 kilogram seviyesine geriledi.

BURDURLU ÜRETİCİLER İÇİN YETKİLİLER HAREKETE GEÇTİ

Yurt genelinde yaşanan don vurgunundan olumsuz etkilenen üreticiler için Türkiye Büyük Millet Meclisi, harekete geçti. Ak Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz’ın da aralarında bulunduğu Araştırma Komisyonu, don olayından olumsuz etkilenen çiftçiler ve ürün çeşitlerinin tespiti için çalışmalara başladı. Edinilen bilgiye göre, yetkililerin çalışmalarının tamamlanmasının akabinde gerekli görüldüğü halde üreticilere çeşitli desteklerde bulunulması söz konusu olabilecek.

BURDUR GÜLÜNÜ; ÖNCE DON VURDU, SONRA EKONOMİ

Burdur’un en büyük gül üreticilerinden Öztürk Sarıca don vurgunun gül bitkisine etkisine ilişkin, Çağdaş Burdur’a konuştu. Verim kayıplarının yüzde 70 oranlarına kadar yükseldiğini, çok iyi bakım yapılan arazilerde dahi bu kayıpların yüzde 50 oranında yaşandığını vurgulayan Sarıca; "Burdur'da yoğun olarak; Yaylabeli, Ulupınar, Başmakçı, Karakent ve İlyas Köyleri'nde yapılan gül üretiminde bu yıl don vurgununun olumsuz etkinlerini net bir şekilde görebiliyoruz. Normalde dekar başına 600, 700 kilogram kadar bir dekar verimi bekliyorduk yıllık bazda ancak yaşanan don vurgunu sonrası bu verimin bu sezon (iyi bakım yapmamıza rağmen) 200, 300 kilogram seviyesinde kalacağını öngörüyoruz.

Bu yıl gül fiyatının da düşüşü söz konusu. Geçen yıl gül alım fiyatı 94,5 lira iken bu yıl 75'ler seviyelerinden bahsediliyor. Bunun yanında toplama (işçilik) fiyatlarında da yüzde 50'lik bir artış var. Yani bu yıl gül çiftçisi; don, işçilik ücret artışı ve gül satın alım fiyat düşüşü ile karşı karşıya kaldı. Bu yıl gül üreticisinin ciddi problemleri var. Üretici zor ve kötü bir durumda.” dedi.

YETKİLİLER GÜL ÜRETİCİSİ İÇİN DE ÇALIŞIYOR

Gül üreticisine yönelik bir destek ödemesinin şu an için söz konusu olmadığını söyleyen Sarıca; “Donun akabinde, bu konuyla ilgili Sayın Vekilimiz ve İl Müdürümüzü bilgilendirdik. Donla ilgili şu an için bir destek yok ancak Sayın Vekilimiz Adem Korkmaz, olayı takip edeceğini söylediler. Tabi Bakanlığın alacağı kararı bekliyoruz gülle ilgili.

Diğer pek çok ürünle ilgili don desteği bulunuyor ancak gül bahçe bitkisi değil tarla bitkisi göründüğünden dolayı gül için bir destek çıkarılmamış. Bu konuyla ilgili itirazlar Burdur, Isparta ve Denizli nezdinde yapıldı. Bu konuda en ciddi çalışmayı da Vekilimiz Adem Korkmaz yapıyor. Konunun takipçisi olacağını söylediler.” dedi.

GÜL ÜRETİCİSİ, KÜRESEL ISINMA İLE BAŞ EDEMİYOR

Yaşanan sıkıntıların küresel ısınmaya bağlı olarak meydana geldiğine dikkat çeken Sarıca; “Bunlar küresel ısınmanın etkileri. Küresel ısınma ile bu tür verim kayıpları yaşanacağını bekliyorduk. Son 4 yıldan beri gül düzgün bir seviyede gitmiyor. Ya çok sıcak oluyor bir anda açıyor hepsi, ya çok yağış oluyor açmıyor ya da don vurduğu için tomurcuklar zarar görüyor ve gül kaybı yaşanıyor. Yani gül verimindeki beklediğimiz bu kayıplar tahminlerimizin çok çok üstünde. Küresel ısınmaya bağlı olarak dünyanın pek çok yerinde pek çok üründe verim kayıpları var ama güldeki problem beklentilerin çok daha üzerinde gelişti. Biz bazı hafif beklentiler içerisindeydik. Zaman içerisinde yüzde 10'luk, 15'lik kayıplar yaşanır beklentileri içerisindeyken yıllık bazda yüzde 50, 60, 70'lere varan gül kayıpları var. Tabi ki bu gül üretimini zora sokuyor. Her geçen yıl da bu durum biraz daha zorlaşıyor.” açıklamasında bulundu.

GÜL ÜRETİCİLERİ, TEDBİR ALMAYA ÇALIŞIYOR

Gül üreticisinin tüm çabalarına rağmen, gül veriminin yıldan yıla giderek azalmasını beklediklerini vurgulayan Sarıca; “Sera ortamında da gül yetiştirebiliriz ama yağlık güller yılda 1 defa 1 ay toplandığı için sera ortamında gül yetiştiriciliği de çok rantabl değil. Bununla ilgili önümüzdeki yıllarda mutlaka tedbirler alınacaktır. Mesela biz bu yıl mümkün olduğunca donlu zamanlarda bitkileri korumak için bir takım çalışmalar yürüttük. Önümüzdeki yıllarda bu çalışmaları artıracağız. Ama şu vaki küresel ısınmayla baş edebilmek mümkün değil. Isı farkları çok fazla. Olmaması gereken zamanlarda olmaması gereken ısıları yaşıyoruz. Bu nedenle sera ortamında dahi gül yetiştirseniz mutlaka verim kayıpları yaşanacak. Dolayısı ile bu konu ile ilgili gül üretimi ile ilgili biz mümkün olduğunca üretim alanlarını artırmaya çalışıyoruz ama eski gül üretimlerine ulaşmanın çok zor olacağını düşünüyorum. Belki 3, 5 yılda bir defa normal şartlarda gül alınabilecek ama onun dışında gül verimi giderek azalacak gibi görünüyor.” dedi.

MİNE KAYA