Flaş Haber Yeni

EV SAHİBİ İLE KİRACI ARASINDAKİ GERİLİM ARTIYOR

EV SAHİBİ İLE KİRACI ARASINDAKİ GERİLİM ARTIYOR

KİRALARDAKİ YÜZDE 25 ARTIŞ EV SAHİBİ İLE KİRACIYI KARŞI KARŞIYA GETİRİYOR

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda onaylanan 23. madde ile konut kiralarında uygulanacak kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme, 1 Temmuz 2024'e kadar uzatıldı.

Bu düzenleme, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkları artırdı. Enflasyon oranlarının yüzde 100'e kadar çıkmasıyla birlikte, kiraya getirilen yüzde 25'lik artış sınırına kiracılar da itiraz ediyor.

KİRACILAR TEDBİREN NE YAPABİLİR?

Ev sahipleri kiracıların ödedikleri kirayı düşük bulma sebebiyle mahkemenin yolunu tutuyorlar. Bunun için önce arabulucu aşamasının geçilmesi gerekiyor. Kiracılar yüzde 25 kira zammı sınırlamasına güvenerek bu süreçte ev sahiplerinin zam talebini pazarlık dahi etmeden reddediyorlar. Ev sahipleri de 5 yılı doldurmuş olan kiracılarına dava açıp kiranın mahkeme tarafından tespit edilmesini istiyor.

Mahkeme eğer ev sahibini haklı görürse kiradaki evin kira bedeli bilirkişi heyeti tarafından tespit ediliyor. Bu tespit edilen bedel ise mahkemede kiracının eski kiracı olması nedeniyle yüzde 10 civarında indirim uygulanmasıyla sonuçlanıyor. Açıklanan tutar ise kesin kira bedeli oluyor. Bu çıkan karar hem ev sahibi hem de kiracı açısından bağlayıcı oluyor: Bazen mahkemenin tespit ettiği kira bedelleri mevcut kiracının 2-3 katına bile çıkabiliyor. Kiracı bu durumda yüzde 25 zammın çok üzerinde zam ile hem de mahkeme kanalıyla karşılaşmış oluyor.

Kiracılar ev sahiplerinin mahkeme kozunu kullanmak istemeleri durumunda mahkemenin yıllarca süreceğini öne sürerek ev sahiplerini ikna etmeye çalışıyorlar. Mahkeme 2-3 yıl bile sürse mahkemenin belirleyecek olduğu zamlı kira davanın açıldığı günden itibaren geçerli oluyor. Kiracı mahkeme sonucunda çok büyük bir kira borcu ile karşılaşabilir.

HABER MERKEZİ