Flaş Haber Yeni

ENGELLER SEVGİ VE DESTEKLE KALKIYOR

ENGELLER SEVGİ VE DESTEKLE KALKIYOR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Güven, “Engelli kardeşlerimizin önündeki engelleri tek tek kaldırmak hepimizin bir insanlık görevidir” dedi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Güven, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle engellilere yönelik hizmetleri aktardı. Dünya Engelliler Gününün önemini anlatan İl Müdürü Hasan Güven, “Birleşmiş Milletler öncülüğünde bütün dünyada kabul gören 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ nün ülkemizdeki ve ilimizdeki tüm engelli kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Engelli kardeşlerimizin meselelerini, sıkıntılarını hatırlamak, başarılarının farkına varmak sadece bir güne hapsedilemeyecek kadar önemlidir. Bununla birlikte 1992 yılından bu yana 3 Aralık Dünya Engelliler Günü; engelli vatandaşlarımızın topluma kazandırılması, haklarının tam ve eşit bir şekilde sağlanması noktasında ciddi bir farkındalık oluşturmaktadır. Ülkemizde 3 Aralık münasebetiyle düzenlenen tüm etkinliklerle, toplumda oluşan hassasiyetin tüm engelli kardeşlerimizin hayatlarını daha da kolaylaştırmasını temenni ediyorum. Birleşmiş Milletler verilerine göre; dünya nüfusunun yüzde 10’ unu, ülkemiz nüfusunun ise yüzde 12’ si engelli kardeşlerimizden oluşuyor. Aileleriyle birlikte ele aldığınızda engellilik konusu 82 milyonluk nüfusumuzun yaklaşık 30 milyonunu çok yakından ilgilendiriyor. Hiçbir ferdin, her üç kişiden birini ilgilendiren bir mesele karşısında kayıtsız kalması, gözünü kapatması mümkün değildir. Bu nedenle bu konu kamu ve özel sektör kuruluşlarımızın, belediyelerimizin, sivil toplum örgütlerimizin, üniversitelerimizin, iş insanlarımızın ana önceliklerinden biri olması gerekiyor. Engellilerin toplumsal hayata tam ve sorunsuz bir şekilde katılımı noktasında kamunun öncülük yapmasının yanında, bu meselenin çözümü için tüm toplum kesimlerinin adeta bir seferberlik ruhuyla hareket etmesi gerekiyor” dedi.

“ÜLKEMİZ, SON 18 YILDA ENGELLİLİK ALANINDA SESSİZ BİR ZİHNİYET DEVRİMİ GERÇEKLEŞTİRMİŞTİR”
Ülkemizde son 18 yılda engellilere yönelik devrim niteliğinde dönüşümler gerçekleştirildiğini aktaran AÇSH İl Müdürü Hasan Güven, “Ülkemiz, son 18 yılda engellilik alanında sessiz bir zihniyet devrimi gerçekleştirmiş, engelli vatandaşlarımızın sorunları konusunda çok büyük bir dönüşüme imza atılmıştır. Tüm Engelli vatandaşlarımıza yönelik sosyal politikalar yardım eksenli değil, hak eksenli bir anlayışla yürütülmektedir. Özellikle 2005 yılında Engelliler Kanunu bu alanda çığır açan tarihi nitelikte bir düzenleme olmuştur. Bu kanunla eğitim hizmetlerinden, bakım hizmetlerine, istihdamdan, ayrımcılığın önlenmesine kadar engellilerimizi ilgilendiren pek çok konuda kendilerine hakları teslim edilmiştir. 2010 yılında Anayasada yapılan değişiklikle engellilere pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına alındı.  2013 yılında yapılan bir başka düzenlemeyle de özürlü, sakat gibi tahkir edici ibareler tamamen kaldırarak, engelli ifadesi sadece yazılı metinlere değil, zihinlere de yerleştirilmiş oldu” dedi.

ENGELLİLERE YÖNELİK DESTEKLER
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çatısı altında engellilere yönelik yapılan hizmet ve destekleri aktaran Müdür Güven, “Uzun yıllar ağır engeli bulunan vatandaşlarımız adeta evlerinde mahkûm gibi yaşıyor, evlerinden dışarı çıkamıyorlardı. 2007 yılında başlatılan evde bakım aylığı uygulamasıyla engelli kardeşlerimiz kendi yakınlarının yanında bakım hizmetini rahatça almaya başladı. Şu an Engelli Evde Bakım ücreti olarak aylık 1544 lira ödeme yapılmaktadır. Eylül 2020 tarihi itibariyle ülkemizde toplam 535 bin 805, ilimizde ise; toplam 1352 engelli vatandaşımız evde bakım hizmetinden yararlanıyor. Bu kapsamda Ekim 2020 itibariyle 20 milyon 974 bin lira evde bakım aylığı ödendi. Ailesinin yanında bakımı mümkün olmayan engellilerimiz için bakanlığımıza bağlı veya denetimimiz altındaki resmi ve özel kuruluşlarca insan onuruna yakışır şekilde bakım hizmetleri verilmektedir. Engellilere yönelik bu hizmetler, ülke genelindeki 135 Yatılı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, 266 Özel Bakım Merkezi, 68 Gündüzlü Aile Danışma ve Rehabilitasyon Merkezi, 152 Umut Evi aracılığıyla yürütmektedir. Bu yatılı kuruluşlarımızda halen 27 bin 144 engelli vatandaşımıza hizmet verilmektedir. Bu kapsamda İlimiz Bucak İsmail Şerife Sarı Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi ile ilimiz Merkez Askeriye Köyü’ nde Burdur Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi, yatılı ve gündüzlü olarak engelli çocuklarımıza ve ailelerine hizmet verilmektedir.  Tüm bu hizmetlerle artık ailelerin, ‘Biz olmazsak, engellimize kim bakacak?’ endişesi büyük oranda ortadan kalkmış oldu” diye konuştu.

BURDUR DESTEKLERİ
Burdur’da engellilere yönelik verilen yaşam desteklerini de sıralayan Müdür Güven, “Valiliğimiz, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından, ekonomik yoksunluk içinde bulunan; 18 yaşından büyük engelli bireyler ve kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış engelli yakını bulunan vatandaşlarımıza 2022 Sayılı Kanun kapsamında; engel oranına göre aylık miktarları değişmekle birlikte Engelli Aylığı olarak, 2020 yılı Eylül ayı İtibariyle 390 engellimize 2 milyon 225 bin 826 TL ödeme yapılmıştır. Engelli Yakını Aylığı olarak ise 2020 yılı Eylül ayı itibariyle 87 bin 931 TL ödeme yapılmıştır. Engellilerimizin erişilebilirliğini evrensel bir insan hakkı görerek, İlimizde yaşayan engellilerin toplumsal hayata katılımları önündeki engelleri kaldırmak için kamuya açık alan ve binaların engelliler için erişilebilir hale getirilmesi amacıyla Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonumuzca denetimler ve izlemeler yapılmaktadır.  Engellilerimizin çevreleriyle sağlıklı ilişkiler kurarak toplumsal hayata tam katılımlarının sağlanması yönünde önemli düzenlemelerden bir diğeri ise 2014 yılı itibariyle engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik şehir içi toplu ulaşım ücretsiz seyahat uygulaması tüm Türkiye’de hayata geçirildi. İlimizde Burdur, Bucak ve Gölhisar Belediyelerine ait 79 toplu taşıma aracına otobüs başına Bakanlığımız tarafından aylık 800 TL ödeme yapılmaktadır. Bu kapsamda Ekim 2020 itibariyle 632 bin TL ödeme yapılmıştır. Engelli bireyler ve ağır engelli bireylerin refakatçilerine şehirlerarası demiryolları ve denizyolları hizmetlerinden ücretsiz, yaşlı vatandaşlara ise yüzde 50 indirimli yararlanma hakkı getirildi.  Engelli vatandaşlarımızın bizim gerçeğimiz, bizim bir parçamız olduğunu kavramak ve buna göre tavır geliştirmek, okullarımızı, şehirlerimizi, sokaklarımızı, eğitim materyallerini yeniden düzenleyerek, yeniden inşa ederek engelli kardeşlerimizin önündeki engelleri tek tek kaldırmak hepimizin bir insanlık görevidir. 18 yıla yakın bir zamandır bu alanda çalışan biri olarak; Engellilerimizin sorunlarını çözerek, yaşam kalitelerini yükselterek, “bir gün bizde engelli olabiliriz” yaklaşımından ziyade onları severek, onları anlayarak olacaktır” açıklamalarında bulundu.

HABER MERKEZİ