DİYABET FARKINDALIĞI HAYATINIZI KURTARABİLİR

DİYABET FARKINDALIĞI HAYATINIZI KURTARABİLİR

“Diyabetin farkında olun sevdiklerinizle kalın”

Burdur Devlet Hastanesi’nde 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla farkındalık çalışması yapıldı. Sağlık personelleri tarafından “Diyabetin farkında olun sevdiklerinizle kalın” sloganıyla yürütülen farkındalık çalışmaları kapsamında hastane içerisinde bir stant açıldı. Sağlık görevlileri, hastaneye gelen vatandaşlara diyabete yönelik bilgilendirmelerde bulundu ve broşür dağıttılar.

Diyabet Nedir?

Diyabet, kandaki şeker düzeyini dengeleyen insülin hormonunun; eksikliği ve/veya yeterince salgılanmasına rağmen, vücutta kullanılamaması sonucu oluşan kronik metabolizma bozukluğudur.

Diyabetin tipleri nelerdir?

Tip 1 Diyabet, Tip 2 Diyabet, Tek Gen Hastalığına Bağlı Diyabet, Gebelik Diyabeti ve Diğer Tipler

Belirtiler nelerdir?

Sürekli susama hissi/ağız kuruluğu.  Çok su içme: İdrarla kaybedilen vücut suyunun eksikliğini gidermek için. Sık sık ve bol miktarda idrara çıkma: Dolaşımdaki fazla şekeri vücuttan atmak için. Gece idrara çıkma ve hatta yatağını ıslatma. Sık yemek yeme: Besinler ile alınan şeker hücre içine geçemediğinden ve enerji üretmek için kullanılamadığından açlık hissi olur. Başka bir deyişle varlık içinde (yüksek kan şekeri) yokluk (açlık) çekilir. Bu da sık yemek yemeye yol açar. Küçük yaştaki çocuklarda bu durum fark edilmeyebilir. Kilo kaybı: Hücrelerin içine şeker giremediği için, vücut enerji üretmek için kendi yağ ve proteinini yakmaya başlar. Yağ dokusu ve kas yıkımı nedeniyle kilo kaybı olur. Davranış değişikliği: Gece idrarını yapmak için çok sık uyanan kişi kaliteli bir uyku uyuyamaz, ayrıca şeker yüksekliği de davranış değişikliklerine neden olur.

Belirtiler görülüyorsa ne yapılmalı?

Uzmanlar, diyabet hastalığından şüphelenmenize neden olan belirtilerin sizde de bulunduğunu düşünüyorsanız uzman bir hekime başvurmanız gerektiğini öneriyor.

Melisa Adınısever