CUMHURİYET HALK PARTİSİ BURDUR MİLLETVEKİLİ İZZET AKBULUT BAKAN ŞİMŞEK'E SORULAR YÖNELTTİ

CUMHURİYET HALK PARTİSİ BURDUR MİLLETVEKİLİ İZZET AKBULUT BAKAN ŞİMŞEK'E SORULAR YÖNELTTİ

Cumhuriyet Halk Partisi Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, TBMM’de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e bir dizi sorular yöneltti.

Cumhuriyet Halk Partisi Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, TBMM 2024 Yılı Bütçesi kapsamında TBMM’de yer alan gelişmeleri yakından takip ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı sunumdan sonra Bakan Şimşek’e sorularını yönelten Akbulut, özellikle esnafların mali durumları ve vergi yüklerini gündeme taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi Burdur Milletvekili İzzet Akbulut konuşmasında; “Sayın Bakanım, esnaflarımızın yanındayız dediniz, esnaflarımız 10 bin TL kira ödüyorsa, 2 bin 500 TL da stopaj vergisi ödüyor. Stopaj vergisini kaldırmayı düşünüyor musunuz? Ülkemizin faiz sebep, enflasyon sonuç gibi saçma bir tezle ne kadar zarara uğratıldığını düşünüyorsunuz? Bu konuda elinizde bir miktar var mıdır? Merkez Bankasından bu süreçte satılan toplam döviz rezervi ne kadar olduğunu biliyor musunuz?” ifadelerine yer verdi.

STOPAJ VERGİSİ NEDİR?

Çalışanların maaşlarından yapılan kesintiler genellikle stopaj vergisi ile gerçekleşir. Stopaj, işveren tarafından gelir veya kurumlar vergisinin belirli oranlarda kesilip vergi dairesine yatırılmasıdır. Bu kesinti, çalışanın vergi beyanını ve ödemesini kolaylaştırır. Kesinti oranları her yıl güncellenir ve brüt ücrete bağlı olarak hesaplanır. Örneğin, kira stopajında uygulanan kesinti genellikle brüt kira tutarının %20'sidir.

STOPAJ VERGİSİNİN ÖDEME ZAMANI VAR MI?

Stopaj ödemelerinin zaman aralıkları her yıl Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenir. Vergi mükellefleri, ödemelerini her yıl belirlenen takvime göre yapar. İş anlaşması gerçekleştiren mükellefler, ödemelerini üç ayda bir veya her ay düzenler. Aylık ödeme yapacak olan mükellefler, ödemelerini ayın 26. gününe kadar, üç ayda bir ödeme yapacak olanlar ise üçüncü ayın ödeme gününe kadar stopaj ödemelerini gerçekleştirir.

 

 

 

 

 

 

 

 

MELİSA ADINISEVER