Flaş Haber Yeni

CUMHURİYET HALK PARTİLİ KADINLAR, ‘MEDENİ KANUNUMA DOKUNMA’ DEDİ

CUMHURİYET HALK PARTİLİ KADINLAR, ‘MEDENİ KANUNUMA DOKUNMA’ DEDİ

Cumhuriyet Halk Partili kadınlar, ‘Medeni Kanunuma dokunma’ dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları, Türkiye genelinde eş zamanlı olarak, Medeni Kanun’da yapılması planlanan düzenlemelere ilişkin basın açıklamasında bulundu.

CHP Aile ve Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’nın Medeni Kanun’a ilişkin basın açıklaması tüm Türkiye ile eş zamanlı olarak Burdur’da da okundu.

 

Cumhuriyet Halk Partisi Burdur İl Binası'nda 9 Şubat 2024 Cuma günü saat 14.00'da yapılan basın açıklaması, CHP Burdur Kadın Kolları Başkanı Zinet Gezer tarafından seslendirildi. Açıklamasına, “Bugün 81 il, 973 ilçe kadın kolu başkanımızla iktidarın hedef tahtasına koyduğu Medeni Kanun’a ilişkin eş zamanlı basın açıklaması yapıyoruz.” sözleriyle başlayan Başkan Gezer, Kadın Kolları Genel Başkanı Nazlıaka’nın açıklamasını şu sözlerle dile getirdi; “Bilindiği gibi Cumhuriyetimizin kuruluşuyla birlikte egemenlik hakkı halka geçmiştir. Bu, çığır açan bir devrimdir. En büyük ikinci devrim ise eşit yurttaşlık hakkıdır. Eşit yurttaşlık hakkı laik düzen içinde kurulmuştur. 17 Şubat 1926’da kabul edilen Medeni Kanun, 4 Ekim 1926’da yürürlüğe girmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte eğitimde, toplumsal, kültürel, ekonomik ve siyasal yaşamda kadınlar ve erkekler eşit haklara sahip olmuştur. Erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmaya ilişkin düzenlemeler kaldırılarak, evlilikte resmi nikâh zorunluluğu, tek eşle evlilik esası getirilmiştir. Kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı, mahkemede tanıklık yapma, eşit miras hakkı tanınarak; kadın-erkek eşit hale getirilmiştir.

1926’da çıkarılan Medeni Kanun laikliği esas alır. Din kurallarının değişmezliği vurgulanmış, hukuk kurallarının ise toplumsal ihtiyaçlara göre değişmek zorunda olduğu belirtilmiştir. Laiklik, 11 yıl sonra, 5 Şubat 1937'de Anayasa’ya girmiştir.

Türk Medeni Kanunu tarih içinde değişikliğe uğramıştır. Kadınların örgütlü mücadelesi ve azmi sonucunda 2002 yılında Medeni Kanun daha da güçlendirilmiş, aile hukuku bölümü yeniden düzenlenmiştir. 1992 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen “evli kadının çalışabilmesini kocanın rızasına bağlayan madde” Türk Medeni Kanunu’ndan kaldırılmıştır. “Aile reisliğine” dayanan aile modeli yerine, “eşitlik” ilkesine dayalı aile modeli getirilmiştir. Eşit mal paylaşımı ve nafaka ile ilgili gerekli adil düzenlemeler eklenmiştir. Evlenme yaşının, kadın ve erkek için 18 yaşından gün alma koşuluna bağlandığı yasada, evlilik dışı çocuklar da evlilik içi çocuklarla eşit haklara sahip olmuştur. “Onur kırıcı davranış” eşler için boşanma nedeni sayılmıştır. Ayrıca “edinilmiş mallara katılma rejimi”, yasal mal rejimi haline gelmiştir. Böylece, aksine bir sözleşme yapılmadığı takdirde, eşlerin evlilik birliği içerisinde edindikleri mallara diğer eş ortaktır.”

Başkan Gezer konuşmasının devamında Torba Yasa uygulaması ile Medeni Kanu’nun bazı maddelerinde yapılması planlanan düzenlemeleri eleştirdi. Başkan Gezer açıklamasında; boşanmaların hızlandırılması, nafaka ve arabulucuk sistemine ilişkin hususlara da dikkat çekti. Başkan Gezer konuşmasını; “Ailede eşitlikten, toplumda eşitlikten vazgeçmiyoruz.” sözleriyle sonlandırdı.

MELİSA ADINISEVER-HALE PAK