Flaş Haber Yeni

ÇİFTÇİNİN KABUSU: NARENCİYE ZARARLISI VE TARLA FARESİ

ÇİFTÇİNİN KABUSU: NARENCİYE ZARARLISI VE TARLA FARESİ

Özel Haber

-Akdenizin; kıyı kesimleri narenciye zararlısı, iç kesimleri ise tarla faresi tehdidiyle karşı karşıya.

Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, gazetemiz muhabirine verdiği röportajda, Burdurlu çiftçinin ‘Tarla Faresi’ tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Başkan Kubilay, iklim değişiklikleri ve kuraklık sebebiyle beklenen soğukların yaşanmaması nedeniyle üreme patlaması yaşayan tarla farelerinin başta çiftçiler, hasat sonrası da tüketiciler için ciddi bir tehdit unsuru olduğuna dikkat çekti.

-‘Tarla Faresi’, fiyatları etkileyebilir

Başkan Kubilay; “Çiftçilerimizden gelen geri bildirimlerde, arazilerimizde çok aşırı derecede tarla faresi bulunduğunu beyan etmektedirler. Tarla faresi sorununa ise ne biz odalar olarak ne de tarım müdürlükleri çare bulamıyoruz. Çünkü tarla faresinin bir numaralı düşmanı sis ve dondur. Fakat yaşamakta olduğumuz iklim şartlarından dolayı beklenen soğukları görmediğimiz için tarla farelerinde aşırı derecede üreme oldu. Don yok, kar yok, buzlanma yok, sis yok. Bunlar olmayınca tarla fareleri de aşırı derecede çoğaldı.” açıklamasında bulundu.

-Çiftçinin ürünlerini fareler yiyor

Çiftçinin ürünlerini hasat edemeden farelere yem ettiğine değinen Başkan Kubilay, “Tarla fareleri ekilmiş ürünlerimizi biçiyor, alttan yiyor. Yonca ve yoncaya benzer toprak altında yumruklanma yapan bitkileri yiyorlar. Tarla fareleri ürünlerimize çok ciddi sıkıntılar veriyor. İnşallah hasat zamanı bu nedenle sıkıntılar yaşamayız diyoruz.” dedi.

-Turunçgil fiyatları ‘Narenciye Zararlısı’na bağlı

Akdenizin kıyı kesimleri için ise geçtiğimiz günlerde narenciye zararlısı uyarısı yapılmıştı.

Türkiye’ye henüz girmediği bildirilen narenciye zararlısının (Diaphorina citri) ülkeye giriş yapmaması için önlem alınması gerektiği çağrısında bulunuldu. Zararlının direkt bitkiyle beslenmesinin yanı sıra turunçgillerde dallarda ölme, gelişme geriliği ve ağacın kuruması dahil ciddi zarara yol açan "yeşillenme" hastalığının taşıyıcısı olduğu öğrenildi.

Mine KAYA