Flaş Haber Yeni

BURDUR’UN ÇÖPLERİ, ALMANYA’YA OYUNCAK OLARAK GİTTİ

BURDUR’UN ÇÖPLERİ, ALMANYA’YA OYUNCAK OLARAK GİTTİ

Özel Haber

Burdur Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerinin, geri dönüşüm malzemelerini kullanarak ürettikleri oyuncaklar ile Alman anaokulu öğrencileri gönüllerince eğlendi.

Burdur Halk Eğitim Merkezi eğitmenlerince hazırlanan “Yeşille Yaşlanalım Projesi (Ageing Green)”, Avrupa Birliği Erasmus yetişkin projeleri kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti koordinatörlüğünde hibelendirilen tek proje olarak tamamlandı.

Almanya, İspanya ve Türkiye ortaklığında Türkiye Cumhuriyeti koordinatörlüğünde yürütülen Yeşille Yaşlanalım Projesi, Almanya’da geçtiğimiz ay gerçekleştirilen serginin akabinde nihai raporunun yazımı ile birlikte, 2 ay sonra sona erecek.

BÜYÜKLER ÇÖPTEN OYUNCAK YAPTI, MİNİKLER OYNADI

Yeşille Yaşlanalım Proje yürütücüsü Burdur Halk Eğitim Merkezi Eğitmeni Gökhan Gözene, proje hakkında gazetemiz muhabirine konuştu. Gözene; “Projemiz, 60 yaş üzeri yetişkin eğitim faaliyeti projesidir. Türkiye Ulusal Ajansı’na yapılan çok sayıdaki yetişkin eğitim faaliyeti projesi arasından bu yıl yalnızca bizim projemiz hibelendirilmek üzere seçildi. Projemizi değerli kılan bir diğer unsur da proje koordinatörünün Türkiye olmasıdır. 3 ülke ortaklığında gerçekleştirilen projemiz, bizim ülkemiz koordinatörlüğünde yürütüldü.

OYUNCAKLARIN MALZEMESİNİ ÇÖPTEN TOPLADILAR

Avrupa’nın önceliği, sürdürülebilir yeşil çevre idi. Daha az ısınan bir küreye yönelik faaliyetler zinciri yapılması istendi bizden. Biz de geri dönüşüm malzemelerinden oyuncak yapıp yetişkinleri çocuklarla birleştirmek istedik. Onun için de projenin fikri beğenildi. Bizim çok iyi 2 ortağımız var; İspanya ve Almanya. Proje kapsamında ilk hareketlilik Türkiye’ye yapıldı. Bu kapsamda, İspanya’nın Algeciras şehri ile Almanya’nın Lingen bölgesindeki halk eğitim merkezinden proje ortaklarımız Burdur’a geldiler. 6 ay kadar sonra da İspanya’ya gidildi. Bütün çalışmalar tamamlandıktan sonra buna uygun olarak her ülkeden 20 olmak üzere toplamda 60 katılımcı geri dönüşüm malzemelerini sokaktan çöp toplayarak bir araya getirdiler. Bu malzemelerden de oyuncaklar üretildi. Oyuncaklarımızı üretirken en fazla plastik toplamak istedik çünkü doğada en geç kaybolan materyal plastik. Plastikten sonra ise en fazla kağıt toplamak istedik çünkü dünyada en fazla karbon ayak izi salınımına neden olan bir materyaldir kağıt. Üretilen oyuncaklar ile azalttığımız karbon ayak izine dikkat çekmek üzere çalıştık. Üretilen bu oyuncaklar geçtiğimiz ay Alman anaokulu öğrencilerinin katılımı ile uluslararası düzenlenen bir sergide teşhir edildi.  

Üretilen oyuncaklar arasında; davul, futbol sahası gibi çeşitli ürünler yer aldı ve gerçekleşen sergimizde bu oyuncaklar Alman anaokulu çocukları gerçekten eğlenerek oynadılar, ilgilerini çok çekti.” dedi.

Mine Kaya