BURDUR’DA YÖRÜK KÜLTÜRÜ GENÇLERE TANITILDI

BURDUR’DA YÖRÜK KÜLTÜRÜ GENÇLERE TANITILDI

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sivil Havacılık bölümü öğrencilerinden oluşan Burdur THK Şubesi Genç Kanatlar öğrenci grubuna Yörük Kültürü tanıtıldı

Yörük Kültür evinde; Yörük kültürünü yaşatmak adına Burdur’da Burdur Yörükler Kültür Araştırma ve Yaşatma Derneğince (YÖRKAYDER) yörük kültürü gençlere tanıtıldı. İlk olarak Yörük evinde bulunan eşyalar ve odalar gençlere anlatıldı. Daha sonra yörük yemeği olan tarhana çorbası ikram edildi.

   

SİPSİ UNUTULMADI

Dirmil Sipsisi coğrafi işaret tescil belgesi olan Hüseyin Demir gençlere sipsiyi tanıtarak onlara müzik şöleni yaşattı. Bağlama ve tef de çalınarak gençler doyasıya eğlendi.

   

 Konuyla ilgili açıklamada bulunan Burdur Yörükler Kültür Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Alaettin Kalkan: 

“Bugün Yörük Kültür Evimizde, Burdur teke yöresinin geçmiş dönemdeki kullanılan malzeme, materyalleri, ev aletlerini, tarımsal aletlerini üniversitemiz Türk Hava Kurumu’na bağlı Genç Kanatlar grubumuza tanıtım yaptık. Onlara teke yöresinin yaşam biçimini tanıtmaya çalışıyoruz. Yörkayder (Yörükler Kültür Araştırma ve Yaşatma Derneği) olarak da dernek olarak evimizi donatmıştık. Burdur Dernekler Federasyonu’na bağlı dernekler olarak tüm misafirlerimizi burada ağırlamayı bekliyoruz. Soğuk kış gecelerinde, sobamız yanıyor. Tarhana çorbası üzerinde pişiyor. Herkesi bekliyoruz Kültür Evimize.” İfadelerini kullandı.

   

Yörük Kültür evinde neler var?

   

Yörük Kültür evi hakkında da bilgi veren Başkan Kalkan:

“Kültür Evimizde misafirlerin ağırlandığı büyük başodamız var. Bu odada kültürel müziklerimizi, sipsi, kabak kemane ve curayı tanıtıyoruz. Gelin odamız var. Geçmiş dönemde geniş ailelerin kullandığı, evli olan kişilerin daha çok tercih ettiği odanın tanıtımını yapıyoruz. Dışarıda avlumuz var. Avlumuzda da tarımsal malzemeleri, saban, yaba bu tür malzemeleri tanıtıyoruz. Büyük salonumuzda oturup sohbetimizi değerlendiriyoruz. Kılık kıyafetleri gösteriyoruz. Tekstil malzemeleri olarak da kilim, halı yaygıları tanıtıyoruz.” Dedi.

   

 

 

 

 

 

Hale Pak-Melisa Adınısever