Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA LGS VE YKS TERCİH SÜRECİNDE UZMANINDAN KRİTİK REHBERLİK ÖNERİLERİ

BURDUR’DA LGS VE YKS TERCİH SÜRECİNDE UZMANINDAN KRİTİK REHBERLİK ÖNERİLERİ

Burdur’da LGS ve YKS Tercih Sürecinde Uzmanından Kritik Rehberlik Önerileri:

Uzmanından, “Lise tercihleri, okulların YKS başarılarına bağlı” vurgusu

LGS ve YKS tercih sürecinde rehber olacak bilgiler, Burdur’da açıklandı. Türkiye Yazarlar Birliği Burdur İl Temsilciliği, tarafından yapılan açıklamada; tercih sürecinde anahtar rol oynayacak püf noktalar, öğrenciler ve velilerle paylaşıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği Burdur İl Temsilcisi ve Mehmet Uzal Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Mücahit Kılınç tarafınadn yapılan açıklamada; lise tercihi yapacaklara, girmek istedikleri okulların son 5 yıllık YKS tercih sonuçlarını takip etmeleri gerektiği hususuna dikkat çekildi.

Kılınç, öğrencilerin yalnızca puan ve başarı sıralamasına göre değil, aynı zamanda kendi ilgi alanları, yetenekleri ve kişisel hedeflerini göz önünde bulundurarak tercih yapmaları gerektiğini söyleyerek, ailelerin de bu süreçte çocuklarına baskı kurmaması gerektiğini vurguladı. Kılınç, ailelerein yönlendirici değil destekleyici bir tutum sergilemeleri gerektiğini belirterek, baskı sonucu istemediği mesleğe yönlendirilen gençlerin, toplumsal tramvalara neden olduğuna değindi.

TERCİH SÜRECİNDE GÖZDEN KAÇIRILMAMASI GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?

Kılınç açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Gündem LGS ve YKS olduğu için bunlarla ilgili birtakım paylaşımlarda bulunmak istiyorum. Önümüzdeki günlerde LGS açıklandığı zaman velilerimiz ve öğrencilerimiz tercih sürecinde belli kriterlere dikkat ederlerse öğrenci açısından çok olumlu neticeler doğuracaktır. Şöyle velilerimiz öncelikle çocuklarının gireceği okullarda birtakım hususları göz önünde bulundurmalı. Mesela okulda sosyal kültürel etkinlikler yapılıyor mu? Ya da nasıl sosyal kültürel etkinlikler var? Konferanslar düzenleniyor mu? Çocuğun akademik gelişiminin tamamlanması açısından, çocuğun ufkunun açılması açısından, bilimsel çalışmalar, paneller, sempozyumlar, düzenlenmiş mi? Gideceği okul, herhangi bir sempozyumu, bir paneli tamamlamış mı? Ya da gideceği okulda İSBL kodlu bir kitap çalışması öğrenciler tarafından yapılmış mı? Bu çok önemli. Bir öğrencimiz bir kitap yazdığı zaman Kültür Bakanlığı tarafından ömür boyu o koduyla birlikte artık bir entelektüel olarak yaşamına devam ediyor. Bu hususlara dikkat etmesi önemlidir.  Okul sadece rakamların, harflerin, bilgilerin olduğu yer değil. Yurt içinde, yurt dışında geziler var mı? Erasmus projesi var mı? Bir Erasmus projesini tamamlamış mı? Bunları göz önünde bulundurmalılar.”

LİSE TERCİHİNDE, OKULLARIN YKS VERİLERİ ESAS ALINMALI!

Tercih sürecinde kilit rol oynayacak bir püf noktaya da değinen Kılınç konuşmasının devamında; “Veliler, çocuklarının gideceği okulun son beş yıla ait YKS verilerini görebilir. Diyebilir ki, ‘ÖSYM tarafından verilen bilgilerde bu okul, başarı trendi, yükselişte olan bir okul ya da yatay bir okul ve bundan sonra da benim öğrencim bu okula giderse böyle bir sonuç elde eder.’ şeklinde yorumda bulunarak tercihte bulunabilir. Öğrencinin gideceği okuldaki yerleştirme sonuçları nasıl? Sınava giren öğrencilerin kaç tanesi bir üniversiteye yerleşti? Mesela ilimizde şu an Mehmet Uzal Sosyal Bilimler Lisesi’nin yerleştirme oranı ÖSYM verilerine göre yüzde 75,38 ile il birincisi durumunda. Bu gibi sonuçlara bakılmalıdır. Ya da öğrencimiz eğitim hayatının sonunda bir tıp fakültesine mi gitmek istiyor? Tercih edeceği okulda kaç tane hukuk fakültesi çıkmış? Kaç tane tıp fakültesi çıkmış? Bunlara bakmalı. Yine Mehmet Uzal SBL’den bir örnek verecek olursak, eşit ağırlıklı öğrencilerin tercih ettiği bir okul olarak her üç öğrenciden bir tanesi hukuk fakültesine yerleşiyor. Bu verilere dikkat edilmelidir.” dedi.

LİSELERİN YKS SONUÇLARINA NASIL ULAŞILABİLİR?

Lise tercihlerinde bulunacak adayların girmek istedikleri liselerin üniversite sınavı sonuçlarını dikkate alarak tercih yapmaları gerektiğine dikkat çeken Kılınç, bu verilere iki yolla ulaşılabileceğini şu sözlerle ifade etti; “Yerleştirme sonuçlarına iki türlü ulaşılabilir. Okullardan bu istenebilir ya da okullarımızın sosyal medya hesaplarında öğrencilerin yerleştirildiği okullar velilere duyurulur. Veliler de burada bunları göz önünde bulundurarak tercih yapabilirler. Böylece hiç hukuk fakültesine öğrenci göndermemiş bir okula, çocuğunu hukuk fakültesini kazanabilmesi için için göndermek durumunda kalmaz.

Veliler, çocuğunun tercih edeceği liseden mezun olan öğrencilerin hangi üniversitelere gittiğine muhakak bakmalı. Bunların da göz önünde bulundurulması lazım. Bakın mesela işletme şu son dönemde büyük üniversitelerde çok popüler. Tercih edilecek lise, Anadolu Bursiyeri olarak Koç'a bir öğrenci göndermiş mi? Boğaziçi Üniversitesi'nde bir öğrenci göndermiş mi? Ya da hukuk öğrencisini bir Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne göndermiş mi? Bu sorulara cevap arayarak, olumlu cevap buldukları takdirde tercih yapmalılar. Mesela yine Mehmet Uzal Sosyal Bilimler Lisesi’nden bir örneklendirme yapacağım, son üç yıldır her dönemde Koç İşletmeye Anadolu Bursiyeri olarak öğrenci gönderiyor.

Hiç Ankara Üniversitesi'ne öğrenci göndermemiş. Hiç koça bir öğrenci göndermemiş bir okulda kendi çocuğunun oraya gideceğini beklemek belki dört yılın sonunda velide bir hayal kırıklığı olabilir. Yani öncelikle veli, tercih edeceği okulun YKS sonuçlarına muhakkak bakmalı. YKS sonuçlarını, okulları yan yana koyup bakmalı, hangi okul kendisine hitap ediyorsa o okulu tercih etmeli. Kulaktan dolma ya da ezbere bilgilerle tercih kesinlikle yapmamalı.”

ÖZEL ÜNİVERSİTELERE TAM BURSLU GİTMENİN YOLU PROJE YAPAN LİSELERİ TERCİH ETMEKTEN GEÇİYOR

Kılınç konuşmasının devamında; “Artık eğitimde, duvarların yıkıldığı, sınırların olmadığı bir mecraya girdik. Sadece eğitim, ders kitaplarından ibaret değil. Bilimsel çalışmalar, ders kitaplarının, müfredatın dışında da devam ediyor. TÜBİTAK çalışmaları yaygın olarak 4006 A/B ve 2204 yapılıyor liselerde. Velimiz öğrencisinin gideceği okulda bir TÜBİTAK çalışması var mı? 2204 projesi var mı? Bu proje bölgeye ya da Türkiye Finali'ne katılmış mı? Neticelenmiş mi? Bunlara da bakmalı. Ya da üst üste kaç yıl 4006 projesi geçmiş, bunları da göz önünde bulundurmalı. Bunlar şundan dolayı önem arz ediyor; mesela Koç'un Anadolu Bursiyeri Programı var. Burada öğrencilerin akademik başarılarının yanı sıra Erasmus'a katılmış mı?  Çocuk, öğrenci TÜBİTAK'ta bir proje tamamlamış mı? Bir çalışma içinde bulunmuş mu? Gibi sadece akademik bilgilerin yanında bunlara da bakılarak lise tercihinde bulunulmalı.” dedi.

“ÖĞRENCİLERE, MESLEKİ ANLAMDA BASKI YAPMAYIN” UYARISI!

Tercih sürecinde velilerin, çocuklarını istemedikleri bölüme zorlamaması gerektiğine dikkat çeken Kılınç; “Velilerimizde öğrencinin istidadı dikkate alınmadan illa ki sayısal okusun. İlla ki eşit ağırlık okusun filan gibi bir baskı oluşturuluyor. Ya da meslek seçiminde mesleği çocuk değil de aile kendi prestijini düşünerekten ya da prestij ya da egosunu düşünerekten çocuğu bir mesleğe yönlendiriyor Çocuk istemediği bir bölüme gittiği zaman da mutsuz bir doktor, mutsuz bir öğretmen, mutsuz bir hukukçu olarak yaşamını devam ettiriyor ve bu da toplumsal bir travmaya sebep olacak bir şey. Onun için öncelikle çocuklarımıza mesleki anlamda bir baskı yapmamamız gerekiyor. İlla ki sayısal okusun İllaki eşit ağırlık okusun gibi bir yönlendirme içinde bulunmamamız lazım. Kaldı ki çok iyi matematik, çok iyi fizik, kimya, biyoloji yapıyorsa, matematik sorularını göz ucuyla çözüyorsa bu çocuk sayısala gidebilir. Ama zorlanıyorsa zorlandığı bir alanda devam mümkün değil. Bu başarısızlığı getirecektir. İşte ama bu çocuk sayısal değil de eşit ağırlık alanında devam ederse basit bir çalışmayla basit ama programlı bir çalışmayla Türkiye genelinde ilk on bine girmesi işten bile değil.” sözlerine dikkat çekti.

İLÇELERDEN VE KÖYLERDEN GELEN ÖĞRENCİLERE, ‘PANSİYONLU OKULLARI TERCİH EDİN’ TAVSİYESİ

İlçe ve köylerden lise eğitimi için merkeze gelecek olan öğrencilerin pansiyonlu okul tercihlerinde dikkat etmeleri gereken hususlara da değinen Kılınç; “Pansiyonlu okulların pansiyon durumları önemli. Çocuk ilçeden gelecekse gideceği okulun bir pansiyonu var mı? Bu pansiyon okulun içerisinde mi? Yoksa bir otobüsle, bir servisle mi gelecek? yine Mehmet Uzal Sosyal Bilimler Lisesi’nden bir örnek vermek istiyorum. Bu okulun, iki yüz kişilik bir öğrenci yurdu var. Kız ve erkek öğrenciler burada barınabiliyorlar. Pansiyon okulun bahçesinden yani çocuk sabahleyin çıktığı zaman yarım dakika içerisinde ya da yirmi saniye içerisinde okula girmiş oluyor.” dedi.

TERCİH EDİLECEK LİSENİN ÖĞRETMEN KADROSUNA BAKILMALI!

Veliler ve öğrencilere, tercih edecekleri liselerin öğretmen kadrolarına da muhakkak bakmaları gerektiğini hatırlatan Kılınç, “Öğretmen kadrosu önemli. Bununla ilgili birtakım değerlendirme yapabilirler.” ifadelerini kullandı.

YABANCI DİL ARTIK TEK BAŞINA REVANÇTA DEĞİL

Son yıllarda yabancı dil eğitiminin tek başına gelecek vaat etmediğine değinen Kılınç; “Alan seçimi ile alakalı da birtakım hatalar yapılıyor. Yabancı dil seçimi örneğinde, üniversite hayatında bir İngilizce ya da bir Almanca öğrenim görmek artık bir on yıl öncesi gibi popüler değil. Bu şu anlama geliyor, bir dil muhakkak öğrenmeliyiz ama bu dili bir mesleği alanının yanında öğrenmeliyiz! Sadece İngilizce değil ama bir hukukçu olup hukukun yanında ya da bir dış ilişkilerde onun yanında bir dil öğrenmemiz lazım. Ama tek başına değil artık çok popüler bir alan değil.  Örnek İngiliz dili edebiyatı okudunuz, istihdam yok! Şu an tüm illerde İngilizce branşında Almanca branşında bir istihdam fazlalığı var. Biz bugün öğrencimizi eğer İngilizce öğretmeni olması için bir okula gönderirsek önümüzdeki dönem bir yedi yıl sonra, sekiz yıla potansiyel bir işsiz kitlesine ulaşmış olacağız.” dedi.

BURDUR’DA EĞİTİM TIRMANIŞA GEÇİYOR

Konuşmasını, öğrencilere başarılar dileyerek sonlandıran Kılınç, şu ifadelere yer verdi; “Ben bu tercih sürecinde öğrencilere başarılar diliyorum. Herkesin gönlünce netice almasını diliyorum.  İlimizin de devam eden başarı grafiğinin artarak bu yıl devam edeceğini düşünüyoruz. Son yıllarda özellikle son bir yılda iki yılda Sayın Valimizin ve İl Milli Eğitim Müdürümüzün gayretleri sayesinde eğitimimizin yukarıya doğru bir tırmanışa geçtiğini görüyoruz. Bundan dolayı mutluluk duyuyoruz.”

MİNE KAYA