Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA KADIN BAŞINA 6 BİN ÇİLEK FİDESİ DAĞITILDI

BURDUR’DA KADIN BAŞINA 6 BİN ÇİLEK FİDESİ DAĞITILDI

Burdur’da 10 kadın girişimciye 60 bin çilek fidesi dağıtıldı. Burdur’da “Kadınlar Üretiyor İl Özel İdaresi Destekliyor” projesi kapsamında Kemer ilçesinde faaliyet gösteren S.S Kemer Asarcık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nde 10 kadın girişimciye 60 bin çilek fidesi dağıtıldı.

Fide dağıtım programına, Burdur Valisi Türker Öksüz, CHP Burdur milletvekili İzzet Akbulut, AK Parti Burdur milletvekili Prof. Dr. Adem Korkmaz, İl Özel İdare Genel Sekreteri Asım Ertilav, Kemer Kaymakamı Ali Emre Tekin, Kemer Belediye Başkanı İsmail Asan ve Kemer Asarcık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi yönetimi ve üyeleri katıldı. Çilek Yetiştiriciliği Projesi Fidan Dağıtım Programı, bugün (29 Nisan 2024 Pazartesi günü) saat 11.00’da Burdur’un Kemer ilçesinde gerçekleşti. 

Fidan Dağıtım programının ilk konuşmasını gerçekleştiren Burdur İl Genel Sekreteri Asım Ertilav, Kemer ilçesine İl Özel İdaresince 217 milyon liralık yatırım kazandırıldığını açıkladı.

Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav, “ Kadınlar Üretiyor, Özel İdaremiz Destekliyor” projemizle bizler ekonomide kaynakları sayarken ilk önce toprakla başlarız sonra bunu emek, sermaye ve girişimcilik kabiliyeti izler. Bugün toprakla geçimlilik kabiliyetini geliştiriyoruz. İl Özel İdaremiz olarak bugüne kadar Sayın Valimizin öncülüğünde milletvekillerimizin ve il genel meclisinin katkılarıyla alt yapıda ve üst yapıda önemli yatırımları gerçekleştirdik. Bunlar, 39 km asfalt çalışmasını bitirdik,  154 bin metrekare kilit parke uygulamasını bitirdik, 27 bin metre içme suyu isale hattını yeniledik, 18 bin metre tarımsal kapalı sistem sulama hattımızı, 4 bin 980 metre kanalizasyon hattımızı gerçekleştirdik. Bunlara ek olarak 8 içme suyu depomuzu, 3 kabotajımızı, 3 içme suyu sondajımızı, 1 tane de güneş enerji panelimizi yaptık. Ayrıca üst yapı yatırımlarımızda da  idaremiz olarak Hükümet Konağımızı, 112 Aci Sağlık İstasyonumuzu ve ilkokul binamızı tamamladık. Alt yapı ve üst yapıda, bugüne kadar Kemer ilçemize ve köylerimize 217 milyon lira tutarında yatırımı kazandırdık. İnşallah bugün de üretime, üreticiye destek veriyoruz” dedi.

“ TARIM VE HAYVANCILIĞI DESTEKLEMEK İÇİN ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERİYORUZ”

Fidan dağıtım programında konuşan Burdur Valisi Türker Öksüz konuşmasına; “Bugün bu güzel ilçede, güzel günde hep birlikte bir üretim sürecinin küçükte olsa bir adımını atacağız. Öncelikle “Kadınlar üretiyor, Özel İdare destekliyor” çilek üretimi projemizin hayırları olmasını diliyorum.” diyerek başladı.

Vali Öksüz: “Biz burada tarımı hayvancılığı desteklemek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Burdur hakikaten tarımı ile hayvancılığı ile öne çıkmış bir şehir, bu konuda da belli bir noktaya gelmiş ama biz tarımda bitkisel üretimde üretim çeşitliliğini de sağlamak adına ve toplum kalkınmasının başlangıcı olan üretimi tarımsal üretimi destekleme adına bu projeyi ortaya koyduk. Geçen hafta zeytincilik projesi ile başlamıştık, çeşitli ilçelerimizde zeytincilik projesi ile birlikte zeytin üretimini ve daha sonra da zeytine dayalı bir sanayinin kurulması için bir adım attık. 7 bin civarında zeytini toprakla buluşturmuş olduk. Burada da 60 bin çilek üretimi ile de inşallah bir başlangıcı yapacağız. Kadınlarımızın bu Asarcık kooperatifinin zaten bir üretimi var bende bunu çok memnuniyetle öğrendiğimi ifade etmek istiyorum, el emeği göz nuru ürünlerini zaten satıyorlar, üretiyorlar; onların bu üretiminden dolayı onları tebrik ediyoruz, kutluyoruz. Bir araya gelmeleri kooperatif adı altında o dayanışmayı göstermelerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Biz de kooperatifimizin bu güzel emeğine bir katkı göstermek istiyoruz, onları inşallah çilek üretimi ile destekleyeceğiz.

Bu ilerde sadece çileği tarladan çıktığı halde üretimi ile değil ondan sonra kurutulması ve ya dondurulması muhafazası ve ekonomik değer olarak katma değer olarak değerlendirilmesi ile bu üretimin daha fazla anlam kazanacağına ve ekonomik destek (girdi) sağlayacağına inanıyoruz. Onlar yeter ki üretsinler, kadınlarımız yeter ki üretsinler biz her zaman onlara destek vermeye devam edeceğiz. Onların el emekleri göz nurları bizim için çok önemli kendilerine tekrar teşekkür ediyorum.” diyerek projeye destek veren bütün kurumlara, Milletvekillerine, İl Özel İdaresine, çalışanlara, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne, İl Genel Meclisine ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

60 BİN ÇİLEK FİDESİ TOPRAKLA BULUŞTU

Protokol konuşmalarının ardından çilek fidesi dağıtımı programına geçildi. Burdur Valisi Türker Öksüz ve protokol üyeleri tarafından S.S Kemer Asarcık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyelerine 60 bin Çilek fidesi teslim edildi. Ardından Çilek fideleri dikim alanına geçildi. Burdur Valisi Türker Öksüz ve protokol üyeleri, kadın girişimcilerle birlikte çilek fidelerini toprakla buluşturdu.  

Fide dikiminin ardından Burdur Valisi ve protokol üyeleri  S.S Kemer Asarcık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni ziyaret ederek, çalışmalarla ilgili bilgi aldılar.

H. Nesibe Solak