BURDUR’DA GÜL HASADI BAŞLADI

BURDUR’DA GÜL HASADI BAŞLADI

ÖZTÜRK SARICA,  BURDUR GÖLÜ KENARINDA LİSİNİA’DA GÜL HASADININ BAŞLADIĞINI BİLDİRDİ

Burdur Gölü kenarında  Karakent ve İlyas köyleri arasında kalan alanda  su tasarrufunu halka anlatmak ve  ekolojik üretim yapmak üzere başarılı projelerin altına imza atan, 130 dekar alanda damlama sulama yöntemi ile gül üretimi yapan Öztürk Sarıca, 2023 yılının ilk gül hasadının yapılmaya başlanıldığını açıkladı.

Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirimiz Halil İbrahim Kara’ya özel röportaj veren  Veteriner Hekim Öztürk Sarıca: “130 dekar alanda gül üretimi yapıyoruz. 2023 yılının ilk gül hasadına başladık. Şu anda 50 kişi hasatta. Önümüzdeki günlerde bu sayı daha artacak. Bu yıl 40-60 ton arasında gül hasadı beklentimiz var. Gül projesi ile 2011 yılında vahşi sulama yöntemlerinden vaz geçip damla sulama yöntemini başlattık. Su tasarrufunu da sağlayıp Burdur’daki  eski gül tarımını kazandıralım istedik. Burdur’da herkes gülleri sökerken, biz gül dikmeye başladık. Vahşi sulamaya göre damlama sulama sisteminde yüzde 75 oranında bir su tasarrufu var. Aslında amacımız su tasarrufunu halka göstermekti. Yaklaşık 10 yıldan beri kendi ürettiğimiz gülü kendimiz işliyoruz. Gül yağını kendimiz çıkartıyoruz. Bu konu ile de çok ciddi bir tesisimiz var. Yani günlük 4 tona kadar gül işleme kapasitemiz var. Gülün yağını ve suyunu çıkartabiliyoruz. Çıkardığımız gül yağı genelde yurt dışına satılıyor. Bizim genelde Fitoterapist ve aromaterapistlere satışlarımız var. Yani daha çok koku ile tedavi ve terapi yapan kişilerle çalışıyoruz. Avrupa, uzak doğu ülkelerinin büyük bölümüne gül yağı satışlarımız var.  Gül yağının kilosu geçen yıl ki fiyatı 8-11 bin dolar arasındaydı.”dedi.

gül hasadı başladı

“BURDUR GÖLÜ HAVZASI DÜNYA’NIN EN KALİTELİ GÜL YAĞININ ÜRETİLDİĞİ YERLERDEN BİRİSİ.”

Yöresel anlamda ciddi bir su problemi bulunduğunu sözlerine ekleyen Sarıca: “Damlama sulama sistemi ile gül yetiştirebiliyor. Hem vahşi sulamaya göre bir su tasarrufunuz var. Hem de mısır ve yoncaya göre su tüketimi çok daha az. Yani Burdur Gölü havzası Dünya’nın en  kaliteli gül yağının üretildiği yerlerden birisi.” sözlerine vurgu yaptı.

 

BU YIL GÜL ÇİÇEĞİ KAÇA ALINACAK?

Haberin Burdur’daki adresi Çağdaş Burdur Gazetesi muhabirimize gül üreticilerini de yakından ilgilendiren açıklamalarda bulunan Sarıca: “Yöremizde gül çiçeği fiyatı henüz belirlenmedi. Ancak 2-3 ay sonra belirlenebiliyor. Bu yıl gül çiçeğinin kilosu  tahmini 30 liranın üzerinde alım beklentimiz var. Bu rakam 40 lira da olabilir. Biz gül çiçeği satmıyoruz. Kendimiz yağını, suyunu  çıkartıyoruz. Ayrıca ekolojik üretim yaptığımız için dışarıdan da gül çiçeği kesinlikle alım yapmıyoruz.” dedi.

GÜL HASADI NASIL YAPILIR?

Gül hasadı konusunda da bilgi veren Öztürk Sarıca: “Gül hasadı sabah erkenden başlanıp öğle sıcağı bastırmadan gül toplanması gerekiyor. Sıcaklarda gül yağı kaybı oluyor.” diye konuştu.

gül hasadı başladı

KARA: “YAĞIŞLAR GÜL VERİMİNİ ARTIRDI MI ?”

SARICA: “ŞU AN YAĞMURLARIN ETKİSİ GÜLLER İÇİN OLUMLU AMA, ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE BU ŞEKİLDE DEVAM EDERSE BU SEFERDE GÜLLERDE ÇİÇEK AÇMAMAYA SEBEP OLABİLİR.”

 Sorumuzu yanıtlayan Sarıca: “Aksine bu yıl soğuklardan güller çok etkilendi. Biz geç budama yaptığımız için soğuklardan çok fazla etkilenmedik. Ama Göller Bölgesi’nde gül üreticileri soğuklardan çok fazla etkilendiler. Gül rekoltesi önümüzdeki günlerde belli olacak. Ama bu yıl gül hasadında ciddi bir düşüş bekleniyor. Bu düşüş zirai donlardan dolayı. Şu an yağmurların etkisi güller için olumlu ama, önümüzdeki günlerde bu şekilde devam ederse bu seferde güllerde çiçek açmamaya sebep olabilir. Bu da aslında negatif bir etki çünkü güneş yüzü görmeyen gül açmaz.” sözlerine yer verdi.

LAVANTA HASADI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Lavanta hasadı konusunda da bilgi veren Öztürk Sarıca: “Lavanta hasadı da Ağustos'ta yapılıyor. Çünkü Lavantalar Ağustos ayında çiçek açmaya başlıyor.” yanıtını verdi. 

ÖZTÜRK SARICA KİMDİR?

Öztürk Sarıca, Burdur’da yaşayan bir veteriner hekim. Aile bireylerini kanser nedeniyle kaybettikten sonra hem insanları bilinçlendirmek hem de doğal hayatın korunması için 2005 yılında Burdur Gölü çevresinde bir proje başlattı. Adı Lisinia Doğa.Lisinia Doğa bünyesinde 9 alt başlıkta proje gerçekleştirildi. “Kansersiz Gelecek Elimizde” ile bilgilendirme çalışmaları, “Yaşamak İçin Burdur Gölü’nü Yaşat” ile lavanta tarlaları, “Doğa Okulu”, “Yerli Bitki ve Hayvan Türlerinin Korunması”, “Gen Muhafaza”, “Ekolojik ve Doğa Dostu Tarım Uygulamaları” bunlardan bazıları.

Ayrıca Türkiye’nin ilk Yaban Hayat Rehabilitasyon Merkezlerinden biri de Lisinia Doğa içinde yer alıyordu. Rehabilitasyon merkezi kurulduktan sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bedelsiz olarak hibe edilmişti.

Son sözü söyleyen Sarıca: “2022 kasım ayında Rehabilitasyon merkezi projemizi sonlandırdık diğer projelerimiz aktif bir şekilde devam ediyor.” dedi.

Halil İbrahim Kara