Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA DOĞANIN ARMAĞANI KAPARİ BİTKİSİ, YETERLİ TOPLAYICI BULUNAMADIĞI İÇİN DOĞADA KALDI

BURDUR’DA DOĞANIN ARMAĞANI KAPARİ BİTKİSİ, YETERLİ TOPLAYICI BULUNAMADIĞI İÇİN DOĞADA KALDI

Burdurlu Aşçı Murat Mıhladız, “Kapari hasadı bitmek üzere ancak Burdur’da yeterince kapari toplanamadı.”

Burdur’da, kapari yetiştiriciliği ve katma değerli kapari ürünleri ile tanınan aşçı Murat Mıhladız, kapari hasadında toplayıcı işçi bulunamadığını söyledi. Patentli kapari ürünleri için gereken hammaddeyi eskiden yalnızca Burdur’dan temin ettiğini belirten Mıhladız, son yıllarda Burdur ve başka şehirlerden alım yaparak gerekli hammaddeye ancak bu şekilde ulaşabildiğini vurguladı.

KAPARİ TOPLAYACAK İNSAN BULUNAMIYOR

Çağdaş Burdur’a konuşan Mıhladız; “Biz ihtiyacımız olan ham madde kapari ürünlerimizi başka illerden toplatmaya çalıyoruz. Burdurumuzda kapari toplayan kişiler, her geçen yıl daha da azalıyor. Eskiden çok sayıda vatandaş kapari toplayıp bize getiriyordu, biz de alımını yapıyorduk. Ancak artık kapari toplayıcılığı o kadar azaldı ki ürünlerimiz için gereken hammaddeyi dahi bulmakta güçlük çekiyoruz.” dedi.

KİLOSU 90 – 150 LİRADAN ALINIYOR

Mıhladız, kapari toplama sezonunun sona ermek üzere olduğunu ifade ederek bu yıl da üretim için yeterli miktarda kapariye yalnızca Burdur’dan ulaşamadıklarını belirtti. Vatandaşlara kapari toplayarak satabileceklerini tavsiye eden Mıhladız, “İsteyen vatandaşlarımız hala kapari toplayarak bize getirebilirler. Kilo bazında alım yapmaya devam ediyoruz. Bu yıl toplanan kaparinin çeşidine göre kilosu 90 ila 150 liradan kapari alımı yapıyoruz.” dedi.

KAPARİDEN HANGİ ÜRÜNLER YAPILIYOR?

Çay, marmelat ve reçel gibi toplamda 32 çeşit kapari içerikli ürünün üretimini yaptıklarını belirten Mıhladız; “Kapari bitkisini öğrendiğimde ülkemizde kapari tüketilmiyordu bile. Biz de tüketmiyorduk, çünkü bilmiyorduk. Sonra kaparinin çok kıymetli bir bitki olduğunu, sağlığa olan faydalarını öğrendim. Bunları öğrendikten sonra kapariye katma değer de katarak çeşitli ürünler geliştirmeye başladım. Esasında acı bir bitki olan kapariden; reçel, marmelat, turşu ve çay gibi çeşitli ürünler üretmeye başladım.” dedi.

SATIŞTA OLAN BAZI KAPARİ ÜRÜNLERİ

Türkiye’de ilk kez 1989 yılında Aşçı Murat Mıhladız tarafından kurulan firmada üretimi yapılmaya başlanan kaparili gıdaların 6’sı Türk Pantent ve Marka Kurumu tescili yapılmış olarak alıcıları ile buluşturuluyor. Aşçı Murat Mıhladız tarafından Burdur’da üretilerek Türkiye’nin dört bir yanına satışı yapılan kapari ürünlerinden bazıları ise şöyle; Kapari tomurcuğu, kapari baharatı, kapari çayı, kapari karpuzu, kapari kökü tozu, kapari marmeladı, kapari reçeli, kaparili propolis, şekersiz kapari marmeladı, şekersiz kapari reçeli, kapari balı, kaparili macun, kapari sosu, kaparili bitkisel karışım.

KAPARİ NERELERDE YETİŞİR?

Çalımsı yapıda, dik ve yatık olarak büyüyen dikenli bitki olan Kapari, Burdur ve Denizli başta olmak üzere Ege ve Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Batı Anadolu illeri, Orta Anadolu’da Tokat ve civarında, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu illerinde doğal olarak yetişmektedir.

Gıda, kozmetik ve ilaç sanayilerinde de kullanılmakta olan Kapari bitkisi bol miktarda A ve E vitamini içermesi ile biliniyor. Sağlığa yararlarının yanı sıra doğaya da faydası olduğu belirtilen kaparinin köklük ve yayılıcı özelliğiyle iyi bir erozyon kontrol bitkisi olduğu bildirildi.

KAPARİ TOPLAMAK İÇİN SON GÜNLER

Havaların sıcak gitmesiyle beraber Mayıs ayı ortalarından itibaren toplanmaya başlanan kapari bitkisinin Burdur’daki sezonunun sona ermek üzere olduğunu söyleyen Mıhladız, “Günlük olarak toplanan bu bitkinin hasat sezonu için son günleri yaşıyoruz. Sezonumuz, genellikle Temmuz’un ilk ya da ikinci haftası sona erer.” dedi.

MİNE KAYA