Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA ALACAK VERECEK MESELESİ CİNAYETİNDE SANIĞA 9 YIL  4 AY 15 GÜN HAPİS CEZASI VERİLDİ

BURDUR’DA ALACAK VERECEK MESELESİ CİNAYETİNDE SANIĞA 9 YIL  4 AY 15 GÜN HAPİS CEZASI VERİLDİ

19 Kasım 2022 tarihinde Burdur’da para meselesi yüzünden çıkan tartışma sonucu ölen Seyhmus Bakış davasında karar çıktı.

Burdur’da 19 Kasım 2022 Cumartesi günü saat 11 sıralarında Konak Mahallesi İstasyon Caddesinde Osman Ç.’ye ait işyerine gelen Şeyhmus Bakış  ile Ş.A. aralarında alacak verecek meselesi yüzünden tartışma çıkmış, işyeri sahibi Osman Ç. tarafından silahla vurularak yaralanmışlardı. Şeyhmus Bakış ve Ş.A. yaralanmış; Şeyhmus Bakış ise kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı. Gözaltına alınan zanlı Osman Ç. tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Burdur Ağır Ceza Mahkemesi'nde 20 Şubat 2024 Salı günü  yapılan karar duruşmasına, tutuklu sanık Osman Çelikbaş, sanık avukatları ve yakınları, maktül Şeyhmus Bakış ve yakınları, olayda yaralanan müşteki Ş.A.’nın avukatları katıldı. 20 Şubat 2024 Salı günü görülen karar duruşmasında, 15 aydır tutuklu olan Sanık Osman Ç. 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Karar duruşmasında savcılık makamı vermiş olduğu mütalaada, sanık Osman Ç.’nin tutukluluk halinin devamı ve ağırlaştırılmış kasten yaralama suçundan yargılanma isteminde bulundu.

Maktul Şeyhmus Bakış’ın ailesi mütalaaya karşı aleyhte hususları kabul etmediklerini belirterek sanığın cezalandırılmasını istediklerini belirtti. Maktul avukatları ise mütalaayı kabul etmediklerini belirterek sanığın eylemi gerçekleştirirken kasten öldürmeye yönelik ateş ettiğini ve olayda haksız eylemin (TCK 29) şekillerinin oluşmadığını belirterek haksız tahrik indiriminin uygulanmaması gerektiğini belirterek olay sonrası sanığın 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulunup yaralılara ilk müdahaleyi yapsa bile sanık hakkında gönüllü vazgeçme eylemlerinin uygulanması mümkün olmadığını müteveffa hayatta olsaydı kasten yaralama hükümleriyle mahkeme kurulacağını ancak müteveffa hayatta olamadığı için bu hükümlerin mümkün olmadığını söylediler. Sanığın bugüne kadar da pişman olduğuna dair bir harekette bulunmaması ve mahkemeye yardım etmemesi nedeniyle indirim uygulanmamasını talep ettiler.

Sanık avukatları ise duruşmada müvekkilleri hakkında meşru müdafaa hükümlerinin uygulanmasını mahkeme heyeti aksi düşüncedeyse haksız tahrik indirimi hükümlerinin uygulanmasını aksi halde iddia makamının mütalaasını suçun vasıflandırılması bakımından kabul ettiklerini beyan ederek olayın öldürmeye değil yaralamaya yönelik gerçekleştirildiğini olay günü ve öncesinde müvekkillerine karşı taciz ve tehdidin bulunduğunu olay günü de ilk hareketin karşı taraftan geldiğini bu yüzden sanık hakkında azami oranda indirim yapılarak tutuklulukta geçirdiği süre de göze alınarak tahliyesini, tahliye olmayacak ise adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasını talep etti.

 “KENDİMİ SAVUNMAK AMACIYLA HAREKET ETTİM”

Karar duruşmasına katılan tutuklu sanık Osman Ç. sunulan mütalaa hakkında: “Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Asıl mağdur benim. Kasten öldürme için hareket etmedim. Maktulden kendimi savunmak amacıyla hareket ettim. Mahkemeye sunduğum iki sayfa olay yeri fotoğrafı ile bir sayfa otopsi tutanağıyla toplam üç sayfayı sunuyorum. Kasten öldürmek istemedim. Yargılamam bittikten kendilerine baş sağlığı dileyecektim. Maktulün ailesinin uğramış olduğu mağduriyetlerini hukuki olarak gidereceğimi ifade ediyorum. Ölüm nedeniyle çok üzgünüm.” sözlerine yer verdi.

"BU ŞAHIS HAK ETTİĞİ CEZAYI ALACAK"

Maktul  Şeyhmus Bakış’ın Avukatı Kemal Aytekin, “Biz bu süreci sabırlı bir şekilde yürüteceğiz. Bu şahıs hak ettiği cezayı en nihayetinde alacak. Bu kadar diyebilirim.” dedi.

SON DURUŞMADA KARAR NE ÇIKTI?

20 Şubat 2024 Salı günü görülen karar duruşmasında 15 aydır tutuklu olan sanık Osman Ç,’ye, silahla kasten yaralama suçundan haksız tahrik ve iyi hal indirimleri uygulanarak 11 ay 7 gün hapis cezasıyla cezalandırılmasına, ruhsatsız silah kullanmaktan da 10 ay hapis 25 gün adli para cezasına çarptırılmasına karar verilirken, sanık Osman Ç., toplam 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H. Nesibe Solak