BURDUR’DA 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMALARI SÜRÜYOR

BURDUR’DA 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMALARI SÜRÜYOR

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Burdur'da da coşkuyla kutlanıyor. Burdur'da kutlamalar, dün akşam Melek Mosso Gençlik Konseri ile başladı. Kutlamalar bugün ise Burdur Gençlik ve Spor İl Müdürü Orhan Kemerkaya ve beraberindeki iki milli sporcu tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı. Çelenk sununumunun akabinde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Aziz Şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız okundu. 

 

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, Burdur Merkez Spor Salonu'nda devam etti. Burdur Merkez Spor Salonu'nda saat 11.00'da İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Burdur Gençlik ve Spor İl Müdürü Orhan Kemerkaya yaptı.

Müdür Kemerkaya konuşmasında; " Milletimizin tüm onur ve asaletiyle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün rehberliğinde Tarih boyu esir düşmemiş  mertlikten taviz vermemiş  sadece barış için savaşan kahraman Türk’ün  tek yürek olup düşmanı İzmir’e sürmeye yemin ettiği gündür 19 Mayıs 1919…
Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde  Mustafa Kemal Atatürk’ün,  ‘Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir’ diyerek Samsun’a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin de başlangıcı olmuştur. 
Bu savaş sadece silahla değil yürekle  sevgiyle  umutla  verilen bir savaştır.  Bu savaş sadece muharebe alanlarında değil  aydınlık yarınların  demokrasi ve Cumhuriyetin eşitlik ve hürriyetin barış ve huzurun teminatı olan savaştır. 
Tek serveti olan sarıkızını satıp parasını askere mühimmat için veren dedeler,  başlık parasını,  hastane parasını,  çeyizini vatan için harcayan fedakâr insanlar,  ekinini bırakıp askere giden babalar,  okulunu yarıda kesip cepheye koşan gençler 19 Mayıs’ın sivil kahramanlarıdır.
Bu tarih ile birlikte Türk Milleti  kendi makus talihini tersine döndürmeye başlayarak / esaret altında var olunamayacağını  ve kutsal vatan topraklarımızın ilelebet işgal edilemeyeceğini  tüm dünyaya haykırmıştır.
Kurtuluş Savaşı bu destanın adı  Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki Türkiye Büyük Millet Meclisi de  bu destanı yaşatan milletin kalbidir. 
19 Mayıs 1919′da Samsun’dan yakılan özgürlük ateşi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla birlikte  kısa sürede dalga dalga tüm yurda yayılmıştır.  Bugünkü mevcudiyetimizi ve özgürlüğümüzü o günlere borçluyuz.
Temelleri  yine o günlerde  Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan “milli egemenlik” ilkesi ile / birliğimiz ve bütünlüğümüz sağlanarak  çarenin ancak millette olduğu tescillenmiştir.
Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız millet iradesidir.  Bunun yaşatılması için hepimize  ve özellikle de Atatürk’ün 19 Mayıs’ı armağan ettiği gençlere / büyük görevler düşmektedir.
Sevgili gençler,
Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde  büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak  ve sonsuza kadar korumak,  gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak,  en başta gelen görev ve sorumluluğunuzdur.
Yakın bir gelecekte  ülke yönetiminde söz sahibi olacak  ve Türkiye Cumhuriyeti’ni omuzlarınızda yükselteceksiniz.  Ülkemizi, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği  çağdaş medeniyet seviyesine sizler taşıyacaksınız.
Sevgi, saygı, hoşgörü ve uzlaşma ortamı içinde  üstesinden gelinemeyecek bir sorunun bulunmadığını unutmamamız gerekir. Birlik ve bütünlüğümüze yönelik  her türlü saldırı  veya tehdit karşısında daha fazla kenetlenerek  hiç bir kimsenin,  hangi amaçla ve ne şekilde olursa olsun,  huzur ve güvenliğimizi bozmasına fırsat vermemeliyiz.
Ay yıldızlı bayrağımızın altında  hepimizin bir ve bütün olarak yaşamasına imkan sağlayan  demokratik,  laik ve sosyal hukuk devleti olan  Türkiye Cumhuriyetidir.  Tüm kurumlarıyla  dimdik ayakta olan devletimiz,  gelen saldırılara karşı Cumhuriyetin temel değerlerini korumaya  sonuna kadar kararlıdır.  Bu durumun sonsuza kadar devam edeceğinden  kimsenin şüphesi olmasın.
Milli mücadeledeki inanç, birlik ve beraberliğin her zaman örnek alınarak, aynı kararlılıkla sürdürülmesi ülkemizin başarıya ulaşmasında en büyük etken olacaktır. Bunun bozulmasına da  başta siz Türk Gençliği olmak üzere  Türk Milleti fırsat vermeyecektir.
Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere adını tarih sayfalarına bile sığdıramayacağımız, toprağımızın her zerresinde hakkı olan şehit ve gazilerimizi bu anlamlı günde  minnet ve saygıyla anıyor  tüm gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü  Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyorum."
Saygılarımla arz ederim."dedi. 

  

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın akabinde, Gençlik Haftası etkinliklerinde yapılan şiir yarışmasında dereceye giren 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi öğrencisi Hayrunisa Özata ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren Recep Tayyip Erdoğan Anadolu Lisesi öğrencisi Zeynep Melek Konuk eserlerini okudular. Gençlik Haftası etkinliklerinde yapılan resim, şiir, kompozisyon ve spor dalları yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.
Ödül töreninin ardından judo, cimnastik ve halkoyunları gösterileri yapıldı.

 

 

Mine Kaya