BURDUR MERKEZ ASKERİYE GÖLETİ YENİDEN HAYAT BULDU!

YEŞİL KARINCALAR BURDUR’DA İŞ BAŞINDA
DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.
Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.
1994 yılında Burdur İl Özel İdaresi tarafından yapımı tamamlanarak hizmete alınan Burdur Merkez Askeriye Göleti geçen zaman içerisinde havzasındaki rüsubat akışı ile rezervuarı dolmuş ve ekonomik verimliliğini kaybetmiş iken, kurumumuza devrinden sonra 2024 Mayıs ayında başlatılan makineli temizlik çalışmaları sonucunda 7 ayda 350.000 m³ rüsubat göl tabanından temizlenerek göletin tekrar hizmete alındığının altını çizen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, ’Gölet temizlik çalışmalarında 3 ekskavatör, 14 MKK kamyon, 2 yükleyici, 1 paletli dozer, 1 su tankeri ve 22 personel görev almıştır. Göletin temelden yüksekliği 28 m, depolama hacmi 887 bin m³, sulama alanı 1.310 dekardır. Burdur Merkez Askeriye Göleti’nde makineli temizlik çalışmaları ile sulama yenileme çalışmalarını da beraber yürüttük. Toplam 1.310 dekar tarım alanının kapalı borulu modern sistem sulama yöntemleri ile sulanmasının sağlayacak olan yapım işi de tamamlamıştır. Hem göletin tekrar kullanıma kazandırılması hem de sulama yenilemesinin tamamlanmasıyla yöre halkına yıllık 15 milyon gelir artışı sağlanması hedeflemektedir." dedi.
Mevcut şartlarda bu boyutta bir göletin maliyeti 2025 yılı birim fiyatları ile 350 milyon lira iken, tamamı idari imkanlarla yapılarak 15 milyon lira gibi bir bedel ile tekrar kullanıma alınarak yöre halkının hizmetine sunuldu.
DSİ BÜLTEN