BURDUR DOĞA TARİHİ MÜZESİ: GÜN YÜZÜNE ÇIKAN TARİH ÖNCESİ HAZİNE

BURDUR DOĞA TARİHİ MÜZESİ: GÜN YÜZÜNE ÇIKAN TARİH ÖNCESİ HAZİNE

Burdur'da gezilecek yerler arasında önemli bir adres olan Burdur Doğa Tarihi Müzesi, Burdur'un tek, Türkiye'nin de sayılı doğa tarihi müzeleri arasında yer almaktadır. İçerisindeki eşsiz tarihi kalıntılar, müzenin ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. 

Burdur'un Kemer İlçesi'nde Elmacık Sulama Göleti'nin inşaat çalışmaları sırasında keşfedilen dev Güney Fili iskeleti ve tarih öncesi canlı kalıntıları, Burdur Doğa Tarihi Müzesi'nde sergileniyor.

Burdur Doğa Tarihi Müzesi: Ziyaret gün ve saatleri

Haftanın her günü ziyarete açık olduğu bildirilen müzenin;
Açılış Saati: 09:00
Kapanış Saati: 17:30
Gişe Kapanış Saati ise: 17:00'dır.

Burdur Doğa Tarihi Müzesi: Giriş Ücreti

Burdur Doğa Tarihi Müzesi, ücretli olarak ziyaret edilir. Müze giriş biletleri müze girişindeki gişeden alınabiliyor. Ayrıca ziyaret için Müzekart'ta geçerlidir.

Giriş Ücreti: 60 TL'dir.

Fosil Keşfi: Elmacık Sulama Göleti İnşaatında Ortaya Çıktı

1998 yılında inşa edilen Elmacık Sulama Göleti'nin yapımı sırasında, karasal memeli hayvanlara ait fosiller gün yüzüne çıktı. Bu keşif, Burdur Doğa Tarihi Müzesi'nin temelini oluşturdu.

Fosil Kurtarma Çalışmaları: Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Önderliğinde Gerçekleşti

1997-98 yıllarında keşfedilen fosiller, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ve Burdur Müze Müdürlüğü tarafından yapılan 4 sezonluk kurtarma çalışmalarıyla koruma altına alındı. 2006 yılına kadar doğal ortamında muhafaza edilen fosiller, gelecek nesillere aktarılmak üzere müze müdürlüğüne teslim edildi.

Burdur Tarihi Müzesi İnşası: Binanın Tarihi ve Restorasyonu

Burdur Doğa Tarihi Müzesi'nin binası, 19. yüzyılın ilk yarısında inşa edilmiş ve ilk olarak Metamorfosis Kilisesi olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Daha sonra Kavaklı Rum Kilisesi binası olarak da anılan Binanın ayrıca (1900'lü yıllarda); sinema, depo ve mesken olarak da hizmet verdiği bilinmektedir. Binanın bilinen ilk onarımı, 1914 depremi sonrasında yapılmıştır. 

1900'lü yıllarda özel mülkiyet olarak kullanılan ve mimari özelliğini yitirmeye başlayan binanın son restorasyonuna ise, 2000 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başladı. Kamulaştırılarak, Doğa tarihi müzesine dönüştürülen bina, 2014 yılında ziyarete açıldı.

Burdur Tarihi Müzesi Sergi İçeriği: Dev Güney Fili İskeleti ve Tarih Öncesi Canlılar

Burdur'un Kemer İlçesi Gökmentepe, Ardıçtekke Tepe, Kale Mevkii ve Gökyer mevkiinde yapılan fosil kazılarında ortaya çıkan dev Güney Fili iskeleti ile tarih öncesi canlılara ait kalıntılar sergilemektedir. Ziyaretçilere, eğitim alanları ve konferans salonları gibi modern imkanlar da sunulmaktadır.

Eğitim ve Ziyaretler: Öğrencilerden Büyük İlgi

Özellikle öğrenciler tarafından eğitim amaçlı sıkça ziyaret edilen müze, doğa tarihine ilgi duyan herkes için benzersiz bir deneyim sunuyor. Müze, tarih öncesi döneme ait bu eşsiz kalıntılarıyla ziyaretçilere görsel bir şölen sunmaktadır.

 

Zuhal Daldal