BİLDİĞİNİZ TÜM TAKILARI UNUTUN: BURDUR’UN YAZMA OYALARI BOYUNLARI SÜSLÜYOR

BİLDİĞİNİZ TÜM TAKILARI UNUTUN: BURDUR’UN YAZMA OYALARI BOYUNLARI SÜSLÜYOR

Burdur’a özgün 26 çeşit oyadan takı tasarım yapan Burdurlu resim öğretmeni Yaşar Yapıcı Nalcı, Burdur’a Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu’nda sergi açtı

Yöresel oya tasarımlı takıları, ilk kez TBMM İller Komisyonu’nda 2005 yılında sergilenen Yapıcı Nalcı, “Türk kültürünü tüm dünya boynuna takacak” sloganıyla yola çıktığı Burdur projesini 26 çeşit oya tasarımlı takı ile tamamlamıştı. Bugünlerde ise 81 ilin oya motiflerinden takı tasarım projesine başlayan Yapıcı Nalcı, 23 Mayıs Perşembe günü Lavanta Tepesi Otel’de düzenlenen Burdur’a Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu kapsamında Burdur’a özgü oya tasarımlı takılarının sergisini açtı. 
Türkiye’nin çeşitli kentlerinden ve Azerbaycan’dan gelen konuklara takı tasarımlarını tanıtan Yapıcı Nalcı, “Takılarımızı görenler soruyorlar, ‘Gümüş mü? Altın mı?’ diye. Evet aynen onlar kadar değerli oyalarımız diyorum ben de. Biz zaten bu yola, ‘En az bir pırlanta, en az bir altın kadar değerli olan oyalarımızı takıya dönüştüreceğiz.’ diye çıkmıştık. Ki öyle de oldu.” dedi. Burdur’a özgü oyalardan tasarlanan takıları gören konuklar ise takıları çok güzel bulduklarını ve bir o kadar da şaşkınlıkla karşıladıklarını belirttiler. 
Açıklamada bulunan resim öğretmeni Yaşar Yapıcı Nalcı; “2005 yılında Burdur yöresine ait olan eğme oyasını TBMM İller Komisyonu’nda sergilenmek üzere tasarımını yapmıştım. Bu tasarımdan sonra da Burdur’un bütün yazma oyalarını bularak onların da hepsini takıya çevirdim. Bunun tarihi yönü şu; kadınlarımızın yazma oyalarını ölümsüzleştirerek ‘Türk kültürünü tüm dünya boynuna takacak’ dedik. 
Şuan burada 26 çeşit oyadan tasarlanmış takımız var. Burdur’a ait olan bu 26 çeşit oyadan set olarak takılar ürettik. Bazılarından birer tane bazılarından ise birkaç tane takı seti ürettik. 
2011 yılında Kültür ve Turizm İl Müdürümüz Mehmet Tanır’ın da destekleri ile birlikte bir de kitap çıkartmıştık. Kitabımızın içinde de oyalarımızın nerede nasıl kullanıldığı ve çeşitli Burdur manileri bulunuyor. 
Burdur’a ait tüm yazma oyalarını bu şekilde tasarladıktan sonra tüm Türkiye’deki yazma oyalarının takı tasarımlarını yapmaya başladım. Şuan Burdur ile ilgili hazırladığım bu kitaptan sonra Türkiye ile ilgili yazma oyalarının takı tasarımlarını içeren bir çalışma içerindeyim. Bizim sloganımız, “Türk Kültürünü tüm dünya boynuna takacak.” dedi.


Mine Kaya