BAKAN YUMAKLI BURDUR GÖLÜ SU EYLEM PLANINI AÇIKLADI
Bakan Yumaklı Burdur Gölü Su Eylem Planını açıkladı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Burdur’da 22 Aralık Pazartesi günü düzenlenen basın toplantısında Burdur Gölü Eylem Planı’nı kamuoyuna açıkladı. Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin Türkiye genelinde giderek daha belirgin hale geldiğini vurgulayan Yumaklı, gölde yaşanan ciddi su kaybına dikkat çekti.
Bakan Yumaklı, son 25 yılda sıcaklıkların ortalamanın üzerinde seyrettiğini belirterek, 2024’ün son 54 yılın en sıcak yılı, 2025 Temmuz ayının ise son 55 yılın en sıcak Temmuz ayı olarak kayıtlara geçtiğini söyledi. 2025 su yılı yağışlarının da uzun yıllar ortalamasının yüzde 27 altında kaldığını ifade etti.
Burdur Gölü’nde Alarm Veren Veriler
Uluslararası Ramsar Alanı ve birinci derece doğal sit alanı statüsüne sahip Burdur Gölü’nün, biyolojik çeşitlilik açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Yumaklı, gölün iklim değişikliği nedeniyle ciddi bir kuraklık tehdidi altında olduğunu söyledi.
Paylaşılan verilere göre:
- 1970 yılında 857 metre olan su seviyesi bugün 836 metreye düştü.
- Gölün yüzölçümü 250 kilometrekareden 115 kilometrekareye geriledi.
- Burdur Gölü yılda ortalama 179 milyon metreküp su kaybı yaşıyor.
- Göl havzasında yıllık 66 milyon metreküp su açığı oluşuyor.
Hedef: Su Açığını Azaltmak, Gölü Yaşatmak
Bu tablo karşısında hazırlanan Burdur Gölü Eylem Planı kapsamında, 5 yılda 5,8 milyar liralık yatırım yapılması planlanıyor. Proje ile havzaya yıllık 50 milyon metreküp su kazandırılması hedefleniyor.
Plan; 8 ana eylem ve 35 alt tedbirden oluşuyor ve üç temel başlık altında uygulanacak:
1. Ekosistem Temelli Entegre Su Yönetimi
- Tarımsal su kullanımının düzenlenmesi
- Alternatif ve ilave su kaynaklarının devreye alınması
- Su kullanımlarının izlenmesi ve denetlenmesi
- Su kalitesinin iyileştirilmesi
2. Suyun Etkin ve Verimli Kullanılması
- Sulama tesislerinin modernize edilmesi
- Bazı projelerin ertelenmesi
- Su verimliliği uygulamaları
- Eğitim ve farkındalık çalışmaları
3. Doğal Kaynakların Korunması
- Doğa temelli çözümlerle tozumanın azaltılması
- Modern Sulama Zorunlu Hale Geliyor
Eylem planı kapsamında;
Isparta Atıksu Arıtma Tesisi çıkış sularının ileri arıtma ile göle verilmesiyle 8,5 milyon metreküp,
İçme suyu şebekelerindeki kayıpların yüzde 50 azaltılmasıyla 3,4 milyon metreküp yıllık su kazanımı sağlanacak.
“Bu Mücadele Ortak Geleceğimiz İçin”
Konuşmasının sonunda tüm paydaşlara çağrıda bulunan Bakan Yumaklı, Burdur Gölü’nün korunmasının yalnızca çevresel değil, ekonomik ve sosyal bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Yumaklı, eylem planına destek veren kurumlara ve akademisyenlere teşekkür ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da desteklerinden dolayı şükranlarını sundu.
Burdur Gölü Eylem Planı’nın bölge ve ülke için hayırlı olması temennisinde bulundu.
H.NESİBE SOLAK
.jpeg)

.jpg )








