BAKAN YARDIMCISI BURDUR GÖLÜNÜ KURTARMAK İÇİN ÇALIŞMALARIN BAŞLADIĞINI DUYURDU

Bakan Yardımcısı Gizligider: “Burdur Gölü İçin Eylem Planı Başlatıldı”
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Burdur’da katıldığı temaslar sırasında yaptığı açıklamada, Burdur Gölü’nün korunması için kapsamlı bir eylem planının hazırlandığını duyurdu. Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu Çalıştayı için Burdur’a gelen Gizligider, AK Parti İl Başkanlığı’nı da ziyaret ederek partililere açıklamalarda bulundu.
“Eylem Planı Aralık Ayında Devreye Alındı”
Bakan Yardımcısı, Burdur Gölü’nün de içinde yer aldığı sekiz göl için Aralık 2024 itibarıyla Ulusal Su Kurulu tarafından acil müdahale kararı alındığını belirtti. Gizligider, yakın zamanda Burdur’a Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile tekrar gelerek gölle ilgili detaylı planlamayı kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.
Bakan Yardımcısı Gizligider, “İki hafta önce Isparta'daydık. Eğirdir Gölü'nünü kurtarma eylem planını açıkladık. Aralık 2024 itibariyle Ulusal Su kurulumuzda aldığımız bir karar var arkadaşlar. İçlerinde Burdur Gölü’nünde olduğu, Eğirdir Gölü’nünde olduğu, şu an itibariyle acil müdahale etmemizi gerektiren sekiz gölün olduğu bir eylem planı kararı aldık.” dedi.
Yangınlarla Mücadelede Son Durum: “Son 7 Günde 628 Yangın”
Gizligider ayrıca, ülke genelinde artan orman yangınlarına ilişkin de güncel verileri paylaştı. Son bir haftada 628 yangına müdahale edildiğini belirten Bakan Yardımcısı, bu yangınların yüzde 84’ünün insan kaynaklı olduğuna dikkat çekti.
Gizligider, “Bir izmarit ya da cam parçası devasa bir felakete dönüşebiliyor. Toprak neme doymadığı için yangınlar çok hızlı yayılıyor. Bu yüzden vatandaşlarımızdan daha fazla hassasiyet bekliyoruz,” dedi.
Konuşmasında yangın söndürme süreçlerinde Türkiye’nin teknolojik altyapısının güçlendirildiğini vurgulayan Gizligider, Türkiye’nin İHA ile yangın gözlemi yapan iki ülkeden biri olduğunu hatırlatarak, yangınlara ortalama 11 dakikada müdahale edildiğini söyledi.
Burdur Tarımı İçin “Laboratuvar Kent” Vurgusu
Burdur’un tarımsal çeşitliliği ve üretim potansiyeline de değinen Bakan Yardımcısı, kentin süt ve küçükbaş hayvancılığın merkezlerinden biri olduğunu ifade etti.
Bakan Yardımcısı, “Burdur bizim için adeta bir laboratuvar kent. Hem tarımsal üretim çeşitliliği hem de iklim geçiş kuşağında bulunması açısından büyük öneme sahip,” şeklinde konuştu.
Gizligider, ayrıca son yıllarda iklim değişikliğinin etkisiyle artan zirai don, kuraklık ve sel baskınlarına karşı da daha kapsamlı tedbirler alındığını ve üretim planlamasının artık su odaklı şekilde yapıldığını ifade etti.
H. Nesibe Solak