Flaş Haber Yeni

AMAN DİKKAT! ÖDEME YAPARKEN SUÇLU OLMAYIN!

AMAN DİKKAT! ÖDEME YAPARKEN SUÇLU OLMAYIN!

'POS çalışmıyor, IBAN’a at' diyenler Maliye’nin radarında.

Herhangi bir işletmede ödeme yaparken işletmenin “POS çalışmıyor, IBAN’a at” söylemleri, artan şikayetler nedeniyle Maliye Bakanlığı’nın radarına girdi.

POS cihazı ödemesini kabul etmeyip, ücretin IBAN’a havale yoluyla ödenmesini isteyen işletmelere yönelik bakanlık harekete geçti. Ödemesini IBAN üzerinden alarak, kazancını kayıt dışı bırakan mükellefler için yeni bir çalışma başlatıldı.  Yapılacak olan yeni çalışmaya göre vergi müfettişleri, sürekli olarak farklı kişilerden havale gelen banka hesabı sahiplerine ceza yazılacak.

Son zamanlarda gelen şikayetler üzerine bazı işletmelerin, vergi kaçırmak amacıyla fiş ve fatura düzenlememek için müşterilerden IBAN yoluyla ödeme yapmaları istediği öğrenildi.

IBAN yoluyla yapılan ödemelerde işletme sahibinin yasa dışı bir faaliyette bulunması halinde, bu hesaba para gönderenlerin de aynı suçla itham edilme ihtimalleri bulunuyor.

MALİYE BAKANLIĞI YETKİLİLERİ VATANDAŞLARI UYARDI

Maliye Bakanlığı vatandaşları uyardı.

IBAN yoluyla yapılan ödemelerin risk teşkil ettiğine de değinen yetkililer, ödeme karşılığında fatura veya fiş alınmadığında tüketicilerin şikâyette bulunacakları takdirde dayanak oluşturacak herhangi bir belgenin olamayacağına da dikkat çektiler.

Bakanlık yetkilileri, küçük esnafların başta olmak üzere birçok sektörde “IBAN’a at” durumunun oldukça yaygın olduğunu vurgularken, özellikle hizmet sektöründe müşterilerin IBAN yoluyla ödemeye yönlendirildiğini ve tespit edilen sayının oldukça fazla olduğunu belirttiler.

Haber Merkezi