ADEM KORKMAZ: “ZİRAİ DON SADECE BU YILI DEĞİL, GELECEĞİ DE ETKİLEYECEK”

TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Prof. Dr. Adem Korkmaz, Burdur’da düzenlenen Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, 9-12 Nisan tarihlerinde yaşanan zirai don olayının etkilerinin çok boyutlu ve uzun vadeli olduğunu söyledi.
Lavanta Tepesi Hotel’de gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Korkmaz, yaşanan don olayının birçok ilde tarımsal üretime büyük zarar verdiğini belirterek, “Bu sadece tarımsal bir mesele değil. Tarıma dayalı ekonomisi olan illerde çok boyutlu ve derin etkiler oluştu,” dedi.
Komisyonun Malatya’dan Karaman’a kadar 10'dan fazla ili kapsayan bir saha çalışması gerçekleştirdiğini ifade eden Korkmaz, “Ziyaret ettiğimiz yerlerde sadece bu yılın değil, gelecek yılın da kaybının olabileceğini gördük. Bazı ağaçların meyve gözleri zarar görmüş, hatta dallar kurumuş. Bu, gelecek yıl da ürün alınamayacağı anlamına geliyor,” ifadelerini kullandı.
“Desteklerin sadece küçük üreticiye değil, büyük üreticiye de hitap etmesi gerekiyor”
Korkmaz, üreticilerin taleplerine de değinerek, küçük üreticilerin doğrudan destek beklediğini, orta ve büyük ölçekli üreticilerin ise finansal araçlara erişim talep ettiğini belirtti. “Kredi vadeleri genelde hasat dönemine göre ayarlanır. Ama bu yıl hasat yok. Bu nedenle ötelemeli, sübvansiyonlu kredi beklentisi çok net,” dedi.
“ÇKS sorunu çok ciddi”
ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) sistemine dair yaşanan sorunlara da değinen Korkmaz, bazı üreticilerin sistemde kaydı olmadığı için zarar tespitine rağmen destek alamayacağını söyledi. “Bu konuda Sayın Bakanımıza da arzda bulunduk. Bu döneme özgü bir değerlendirme yapılması gerektiğini düşünüyoruz,” dedi.
“Tarımsal sigorta sistemi gözden geçirilmeli”
Tarım sigortalarıyla ilgili gözlemlerini de paylaşan Korkmaz, TARSİM sisteminin üreticiler tarafından tam anlaşılmadığını ifade etti. “Poliçe kapsamı yeterince bilinmiyor. Üretici en düşük teminatla kredi alma amacıyla sigorta yaptırıyor. Bu da sistemin amacına hizmet etmiyor,” dedi.
“Bu mesele sadece idari değil, bilimsel ve siyasi bir mesele de”
Korkmaz, komisyon çalışmalarını üç başlık altında topladıklarını söyledi: idari, siyasi ve bilimsel. İdari alanda bakanlık ve yerel teşkilatların hızlı müdahalesini gözlemlediklerini belirtti. Siyasi anlamda ise komisyonun tüm partilerin ortak önergesiyle kurulduğunu hatırlattı. Bilimsel boyutta ise iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkileri ve sigorta sisteminin geleceğinin ele alındığını söyledi.
“Yeni bir sigorta modeli tartışılmalı”
Korkmaz, mevcut sistemin yetersiz kaldığını belirterek, daha güçlü ve zorunlu yönleri olan bir güvence sistemi gerektiğini ifade etti. “Üretici başına ne gelirse gelsin, bir güvence hissiyle üretim yapabilmeli. Bu klasik anlamda sigorta modeliyle sağlanamıyor. Başka bir bakış açısına ihtiyaç var,” dedi.
“Tarım stratejik öneme sahip”
Konuşmasının sonunda, tarımın artık sadece ekonomik bir mesele değil, aynı zamanda stratejik bir konu olduğunu belirten Korkmaz, gençlerin köyde kalmasını sağlayacak yapısal değişimlere ihtiyaç olduğunu söyledi. “Üretici yaş ortalaması giderek yükseliyor. Tarım, sanayi ve hizmet sektöründen daha öncelikli bir milli güvenlik meselesi olarak ele alınmalı.” dedi.
Melisa Adınısever